Ukidanje nošenja maski, ilustracija
Ukidanje nošenja maski, ilustracija Foto: Getty Images

Teksaški guverner Greg Abbott objavio je u utorak najšire ukidanje mjera protiv koronavirusa od svih američkih država rekavši da bi se većina tvrtki mogla otvoriti u punom kapacitetu sljedeći tjedan te da se ukida obveza nošenja maski.


Izvršna naredba uslijedila je nakon što su mnoge američke države i veći gradovi, koji bilježe nagli pad zaraza koronavirusom i hospitalizacija, počeli ublažavati ograničenja uspostavljena prije godinu dana.

"Vrijeme je da 100 posto otvorimo Teksas", rekao je na konferenciji za novinare Greg Abbott, republikanac koji je guverner u prvom mandatu. Dodao je da će naredba stupiti na snagu 10. ožujka.

Abbottova izvršna naredba ukida obvezu nošenja maski u cijeloj državi i zabranjuje kažnjavanje stanovnika koji ih ne nose, a uklanja i sva ograničenja za poslovanje u područjima bez velikog broja hospitalizacija.

U okruzima u kojima je i dalje mnogo hospitaliziranih lokalni dužnosnici mogu primijeniti neka ograničenja na tvrtke, ali ne mogu odrediti da rade s manje od 50 posto kapaciteta, kazao je Abbott. Guverner je rekao da je uspio ukinuti ograničenja jer su stanovnici Teksasa, treće najmnogoljudnije američke države s 29 milijuna ljudi, primili gotovo 5,7 milijuna cjepiva.

Melania Trump Još dok su bili u Bijeloj kući: "Predsjednik Trump i Prva dama cijepili su se u siječnju"

Cjepljenje, ilustracija Odlična ponuda! Organiziraju cijepljenje u baru pa uz cjepivo dijele i besplatno piće

Upitana o potezu Teksasa, glasnogovornica Bijele kuće Jen Psaki rekla je da je predsjednik Joe Biden jasno stavio do znanja da su ograničenja protiv koronavirusa još uvijek potrebna. "Moramo ostati na oprezu. Još uvijek smo u ratu s virusom, predsjednik će to naravno nastaviti prenositi javno, a također i privatno u svojim razgovorima", rekla je Psaki na brifingu u Bijeloj kući.