Bijela kuća
Bijela kuća Foto: Afp

Sjedinjene Države primakle su se u ponedjeljak broju od pola milijuna umrlih od koronavirusa, kojima Bijela kuća odaje počast spuštanjem zastava na pola koplja, ali nadu ulijeva dobro napredovanje u procjepljivanju.


U siječnju, dan prije nego što je predsjedničku dužnost preuzeo Joe Biden, kojemu je borba s epidemijom neupitni prioritet na početku mandata, zemlja je imala više od 400.000 umrlih.

Vezani članci Qantasov zrakoplov Vlastita zemlja ih odbila zbog straha od korone: Sada su se konačno vratili kući, ali ono što su morali pritom napraviti rijetko se viđa Željka Karin Iz Splita stiže poruka: ''Niti ove brojke ne zadovoljavaju i još nismo mirni''. Gospođa Katarina je milijunta cijepljena osoba u Hrvatskoj

Godinu dana nakon vijesti o smrti prve žrtve virusa u SAD-u, 29. veljače 2020., ovih dana mogao bi se premašiti broj od 500.000 mrtvih, pokazuju podaci sveučilišta Johns Hopkins.

"Pola milijuna! To je gotovo 70.000 više nego svi poginuli Amerikanci u Drugom svjetskom ratu", izrazio je u petak žaljenje Biden, koji u ponedjeljak minutom šutnje odaje počast žrtvama COVID-a.

Minuta šutnja za preminule

Predsjednik Biden i potpredsjednica Kamala Harris te njihovi bračni partneri minutom šutnje u ponedjeljak navečer po američkom vremenu odaju počast umrlima od COVID-a.

"Pozvat će sve Amerikance da se pridruže minuti šutnji na svečanosti paljenja svijeća", najavila je glasnogovornica Jen Psaki novinarima.

"Nismo vidjeli ništa slično u zadnjih više od sto godina, od vremena pandemije 1918.", rekao je u nedjelju imunolog Anthony Fauci, savjetnik američkog predsjednika Joea Bidena. "Ovo je nešto što će ostati upisano u povijest".

Prema Bidenovu naređenju zastave na saveznim zgradama spuštaju se na na pola koplja i tako će ostati pet dana, najavila je Psaki.

Ritam procjepljivanja ulijeva nadu

No sadašnji ritam procjepljivanja u SAD-u (1,7 milijuna injekcija na dan u prosjeku) ulijeva nadu. "Mislim da ćemo se do kraja godine gotovo vratiti u normalu", rekao je Joe Biden u petak.

Više od 43,6 milijuna ljudi primilo je barem jednu dozu dvaju cjepiva odobrenih u SAD-u (Pfizer/BioNTecha i Moderne), a 18,8 milijuna ih je primilo obje doze.

Joe Biden je rekao da će do kraja srpnja biti raspoloživo 600 milijuna doza, što je dovoljno za procjepljivanje stanovništva u cijelosti.

U SAD-u bi se do kraja tjedna moglo odobriti i treće cjepivo, Johnson&Johnsonovo, o kojemu će u petak svoje mišljenje dati odbor.

Više od 2,4 milijuna preminulih u svijetu

Pandemija je od kraja prosinca 2020. odnijela više od 2,46 milijuna života u svijetu, pokazuju podaci koje je AFP objavio u ponedjeljak u 12:00 po srednjoeuropskom vremenu.

Vlade diljem svijeta polažu nadu u cjepivo kako bi se suzbila pandemija. Više od 205 milijuna doza cjepiva protiv COVID-a primijenjeno je u svijetu.

UN-ov glavni tajnik Antonio Guterres kritizirao je ipak "nacionalizam u procjepljivanju", istaknuvši da je do danas "tek deset zemalja podijelilo između sebe više od tri četvrtine doza cjepiva protiv COVID-19".

Indija do srpnja želi cijepiti 300 milijuna ljudi, ali je dosad iskoristila tek nešto više od 11 milijuna doza.