Obavijesti Video Pretražite Navigacija
treba dugoročno rješenje

Problemi s lijekovima: "Dugovi rastu enormnom brzinom. Ovakvim tempom brzo ćemo se naći u ozbiljnom problemu"

Aktualno Galerija +0 Diana Percač, predstavnica HUP-ove koordinacije veledrogerija Galerija 1/1 >>
Postoji li uopće dugoročno rješenje, i do kada će sustav isporuke lijekova biti na rubu? O tome je s predsjednicom HUP-Koordinacije veledrogerija razgovarala reporterka Dnevnikja Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Kako je moguće da svatko ima svoje tumačenje duga, ministarstvo kaže tri, a HUP šest milijardi kuna, pitala je reporterka, a Diana Percač, predsjednica HUP - Koordinacije veledrogerija kaže da je visina duga stvar gledanja ovisno o kojem datumu se govori te govori li se o ukupnim ili dospjelim dugovima.

Pročitajte i ovo Spomenka Avberšek, bivša predsjednica Samostalnog sindikata zdravstva GDJE JE RJEŠENJE? Dugovi i korona - stanje u zdravstvu nikad nije bilo gore: "Moramo biti svjesni da ćemo morati nešto i platiti" Dug bolnice prema veledrogerijama - 1 Traže svoj novac Dug prema veledrogerijama svaki je mjesec 200 milijuna kuna veći, nezadovoljstvo raste: "Očekujemo puno više"

"HUP govori o ukupnim dugovima, ne samo bolnica nego i HZZO-a ljekarnama. Apeliramo na rješavanje tih dugovanja jer su mogućnosti veleldrogerija iscrpljene ‌i nismo više u mogućnosti financirati tako visoki iznos dugovanja", kazala je.
 

Veledrogerije od bolnica traže plaćanje lijekova unaprijed, Bolšec Oblak pitala je radi li se tu o pritisku ili ucjeni.

"Osjećamo se kao u kavezu"

"Ne bih se složila da je pritisak ili ucjena, nego se mi osjećamo pritisnuti i ucijenjeni s visokim rokovima plaćanja", kazala je Percač te dodala kako rokovi plaćanja debelo premašuju zakonske rokove.

"Naše okolnosti u kojima funkcioniramo su strogo određene. Nama su određene cijene lijekova, cijene medicinskih usluga, određeni su nam rokovi plaćanja kako i naše obveze dobavljačima i državi, s druge strane susrećemo se s neplaćanjem ustanova i osjećamo se kao u kavezu", dodala je te istaknula kako smo dosegnuli rekordne iznose dugovanja.

Percač ističe kako su svi njihovi apeli usmjereni "sprečavanju nestašice i sprečavanju ugroze dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda.

"Dugovi rastu enormnom brzinom, u tri godine su udvostručeni. Stalo je plaćanje u siječnju, bolnice već i jedva da plaćaju. Ovakvim tempom brzo ćemo se naći u ozbiljnom problemu", kazala je.

U zadnjem dopisu veledrogerije su tražile 2 milijarde kuna od bolnica, a ljekarne 700 milijuna kuna od HZZO-a. Ističe da sav taj novac ne dođe do veledrogerija i da je u zadnjoj sanaciji 80 posto novca uplaćenog bolnicama došlo do veledrogerija.

Na pitanje zašto pristaju na kratkoročna rješenja odgovorila je kako se time samo sustav održava na životu i zato apeliraju na dugoročno rješenje.

Za kraj je Percač kazala kako im se nažalost još nije javio ministar Vili Beroš niti netko iz ministarstva zdravstva kako bi razgovarali o problemu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene