Postoji li uopće dugoročno rješenje, i do kada će sustav isporuke lijekova biti na rubu? O tome je s predsjednicom HUP-Koordinacije veledrogerija razgovarala reporterka Dnevnikja Nove TV Martina Bolšec Oblak.

Galerija


Kako je moguće da svatko ima svoje tumačenje duga, ministarstvo kaže tri, a HUP šest milijardi kuna, pitala je reporterka, a Diana Percač, predsjednica HUP - Koordinacije veledrogerija kaže da je visina duga stvar gledanja ovisno o kojem datumu se govori te govori li se o ukupnim ili dospjelim dugovima.

Vezani članci Dražen Jurković Dugovi i korona - stanje u zdravstvu nikad nije bilo gore: "Moramo biti svjesni da ćemo morati nešto i platiti" Dug bolnice prema veledrogerijama - 1 Dug prema veledrogerijama svaki je mjesec 200 milijuna kuna veći, nezadovoljstvo raste: "Očekujemo puno više"

"HUP govori o ukupnim dugovima, ne samo bolnica nego i HZZO-a ljekarnama. Apeliramo na rješavanje tih dugovanja jer su mogućnosti veleldrogerija iscrpljene ‌i nismo više u mogućnosti financirati tako visoki iznos dugovanja", kazala je.
 

Veledrogerije od bolnica traže plaćanje lijekova unaprijed, Bolšec Oblak pitala je radi li se tu o pritisku ili ucjeni.

"Osjećamo se kao u kavezu"

"Ne bih se složila da je pritisak ili ucjena, nego se mi osjećamo pritisnuti i ucijenjeni s visokim rokovima plaćanja", kazala je Percač te dodala kako rokovi plaćanja debelo premašuju zakonske rokove.

"Naše okolnosti u kojima funkcioniramo su strogo određene. Nama su određene cijene lijekova, cijene medicinskih usluga, određeni su nam rokovi plaćanja kako i naše obveze dobavljačima i državi, s druge strane susrećemo se s neplaćanjem ustanova i osjećamo se kao u kavezu", dodala je te istaknula kako smo dosegnuli rekordne iznose dugovanja.

Percač ističe kako su svi njihovi apeli usmjereni "sprečavanju nestašice i sprečavanju ugroze dostupnosti lijekova i medicinskih proizvoda.

"Dugovi rastu enormnom brzinom, u tri godine su udvostručeni. Stalo je plaćanje u siječnju, bolnice već i jedva da plaćaju. Ovakvim tempom brzo ćemo se naći u ozbiljnom problemu", kazala je.

U zadnjem dopisu veledrogerije su tražile 2 milijarde kuna od bolnica, a ljekarne 700 milijuna kuna od HZZO-a. Ističe da sav taj novac ne dođe do veledrogerija i da je u zadnjoj sanaciji 80 posto novca uplaćenog bolnicama došlo do veledrogerija.

Na pitanje zašto pristaju na kratkoročna rješenja odgovorila je kako se time samo sustav održava na životu i zato apeliraju na dugoročno rješenje.

Za kraj je Percač kazala kako im se nažalost još nije javio ministar Vili Beroš niti netko iz ministarstva zdravstva kako bi razgovarali o problemu.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr