Tim stručnjaka Svjetske zdravstvene organizacije koji istražuje nastanak covida-19 u petak je posjetio bolnicu u Wuhanu koja je među prvima primala pacijente u ranim danima epidemije.

Galerija +0 Godišnjica lockdowna u Wuhanu - 1

Nakon sastanka s kineskim znanstvenicima, stručnjaci WHO-a su se uputili u Pokrajinsku bolnicu integrirane i zapadne medicine Hubei.

Vezani članci Slika nije dostupna Znanstvenici WHO-a došli do novog otkrića: Virus se u početku širio više nego što se mislilo Slika nije dostupna Gdje je nastao virus koji nam je promijenio život? Godinu dana kasnije Kina tvrdi da Wuhan nije bio izvor zaraze

Prema kineskim državnim medijima, prvi liječnik koji je prijavio novi koronavirus SARS-CoV-2 bio je Zhang Jixian, ravnatelj odjela za respiratorne bolesti i kritična stanja. On je virus otkrio nakon što je krajem 2019. liječio stariji par čije su CT snimke pokazale neuobičajenu upalu pluća.

Tim WHO-a, koji je jučer pušten iz dvotjedne karantene, namjerava tijekom preostalih 14 dana posjetiti laboratorije, tržnice i bolnice u Wuhanu, gradu u kojem je taj virus prvi puta identificiran.

WHO je objavio da planira posjetiti tržnicu s morskom hranom i poznati Insititut za virologiju. Pretpostavku da je do epidemije došlo nakon "bijega" virusa iz vladinog laboratorija Kina odlučno odbacuje.

"Nema jamstva da ćemo dobiti odgovore", kazao je šef WHO-a za izvanredna stanja Mike Ryan.

"Važno je znati da uspjeh ove misije i otkrivanje porijekla virusa u potpunosti, 100 posto, ovisi o pristupu relevantnim izvorima", kazala je članica tima, Dankinja Thea Fischer, dodajući da bez obzira koliko oni naporno radili misiju je moguće uspješno zaključiti samo uz potporu Kine.

Kina već jedno vrijeme tvrdi da je novi koronavirus, prije nego je otkriven u Wuhanu, postojao i prije, navodeći da je u Kini pronađen u smrznutoj hrani iz Europe.

Osim u Europu, Kina prst krivnje upire i u SAD te tvrdi da je iznenadno zatvaranje vojnog laboratorija u Fort Detricku u Marylandu u srpnju 2019. povezano s epidemijom.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju