Obavijesti Video Pretražite Navigacija
više je zarazan

Svjetska zdravstvena organizacija: Britanski soj koronavirusa potvrđen u 50 zemalja

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Novi soj koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).

Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o "zabrinjavajućoj varijanti".

Pročitajte i ovo Ilustracija novi rezultati Svjetska zdravstvena organizacija objavila dobre vijesti, ali i važno upozorenje: "U nekoliko zemalja virus se ponovno širi" Novi soj koronavirusa - 1 pojavio se u susjedstvu Novi soj korone sve bliže Hrvatskoj, brzo se širi: Đikić otkriva nove simptome

"Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira", ističe WHO.

"Visoke stope zaraze znače da moramo očekivati pojavu još sojeva virusa".

Virus SARS-CoV-2 izaziva bolest COVID-19.

Britanski soj virusa, VOC 202012/01, o kojem je WHO obaviješten prvi put 14. prosinca, pronađen je u 50 zemalja, teritorija i zona, navodi UN-ova organizacija.

Rezultati testiranja pokazuju raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih sojeva virusa koji cirkuliraju u populaciji.

Praćenje kontakata pokazalo je da je novi soj virusa više zarazan.

Soj identificiran u Južnoj Africi, 501Y.V2, o kojoj je WHO prvi put obaviješten 18. prosinca, detektiran je u 20 zemalja, teritorija i zona.

Moguće je da je zarazniji od sojeva koji su do sada cirkulirali tom zemljom, ali izgleda da ne uzrokuje teže oblike bolesti, navodi WHO u biltenu objavljenom u utorak navečer.

WHO napominje da je raširenost tih dviju novih sojeva virusa vjerojatno jako podcijenjena.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene