Koronavirus
Koronavirus Foto: Zeljko Lukunic

Novi soj koronavirusa koji je prvi put otkriven u Velikoj Britaniji prisutan je u 50 zemalja i teritorija, a novi južnoafrički soj u njih 20, objavila je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO).


Treća mutacija virusa, čije je otkriće u nedjelju objavio Japan, mogla bi imati utjecaj na imunosni odgovor i zahtijeva daljnje proučavanje, objavila je organizacija, ocijenivši da je riječ o "zabrinjavajućoj varijanti".

Vezani članci Tedros Adhanom Ghebreyesus, WHO Tim WHO-a nije uspio ući u Kinu da istraži porijeklo novog koronavirusa, čelnik organizacije: "Jako sam razočaran" Koronavirus u Irskoj Imali su najnižu stopu zaraze u EU-u: Nakon blagdanskih druženja naglo raste broj novih slučajeva koronavirusa

"Što se virus SARS-CoV-2 više širi, veći su izgledi da mutira", ističe WHO.

"Visoke stope zaraze znače da moramo očekivati pojavu još sojeva virusa".

Virus SARS-CoV-2 izaziva bolest COVID-19.

Britanski soj virusa, VOC 202012/01, o kojem je WHO obaviješten prvi put 14. prosinca, pronađen je u 50 zemalja, teritorija i zona, navodi UN-ova organizacija.

Rezultati testiranja pokazuju raspodjelu po dobnim skupinama i spolu sličnu onoj drugih sojeva virusa koji cirkuliraju u populaciji.

Praćenje kontakata pokazalo je da je novi soj virusa više zarazan.

Soj identificiran u Južnoj Africi, 501Y.V2, o kojoj je WHO prvi put obaviješten 18. prosinca, detektiran je u 20 zemalja, teritorija i zona.

Moguće je da je zarazniji od sojeva koji su do sada cirkulirali tom zemljom, ali izgleda da ne uzrokuje teže oblike bolesti, navodi WHO u biltenu objavljenom u utorak navečer.

WHO napominje da je raširenost tih dviju novih sojeva virusa vjerojatno jako podcijenjena.