Koronavirus u Švedskoj, ilustracija
Koronavirus u Švedskoj, ilustracija Foto: Afp

Švedska vlada u petak je uvela do sada najstrože mjere suzbijanja širenja COVID-a u drugom valu pandemije, a koje uključuju preporuke za nošenje maski u sredstvima javnog prijevoza i zatvaranje gospodarskih aktivnosti koje nisu neophodne.


Švedske vlasti do sada su se tvrdoglavo opirale uvođenju karantena i tijekom pandemije držale su otvorenima škole, poduzeća i restorane. No težak drugi val pandemije s rekordnim brojevima novozaraženih gotovo svakog tjedna u posljednja dva mjeseca, natjerao je vladu da poduzme više.

Premijer Stefan Lofven u petak je rekao da će se sve gospodarske aktivnosti koje nisu neophodne, poput teretana, bazena i knjižnica, zatvoriti do 24. siječnja. Također je rekao da vlada sada preporuča nošenje maski u sredstvima javnog prijevoza u najfrekventnijim satima.

Slika nije dostupna Švedska vlada traži veće ovlasti za borbu protiv korone: "Krajnja mjera je potpuno zatvaranje"

Koronavirus u Švedskoj, ilustracija Veliki propusti u švedskim staračkim domovima: Korisnike nisu smještali u bolnice, liječnički pregled dobio tek jedan od deset zaraženih...

"Činimo što smo činili tijekom cijele pandemije, prave mjere u pravo vrijeme. I to je to", rekao je Lofven. S gotovo 8000 smrtnih slučajeva, broj umrlih od koronavirusa po stanovniku nekoliko je puta veći nego u susjednim zemljama, no niži je nego u nekim europskim državama koje su se opredijelile za karantene.


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju