Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Švedska vlada predložila je u srijedu novi privremeni zakon o jačanju svojih ovlasti u borbi protiv pandemije koronavirusa, koji bi joj omogućio uvođenje oštrijih mjera poput zatvaranja teretana i trgovačkih centara.


Prijedlog, o kojem će prije parlamenta raspravljati sve zainteresirane strane, stupio bi na snagu 15. ožujka iduće godine i bio bi na snazi jednu godinu, objavila je vladajuća koalicija.

Od ljeta i rane jeseni drugi val pandemije pogodio je tu skandinavsku zemlju s rekordnim dnevnim brojevima oboljelih, a u posljednja dva mjeseca skočio je i broj hospitaliziranih i umrlih.

Zakon bi vladi dao veće ovlasti u određivanju specifičnih mjera, kao što su ograničenje okupljanja i radnog vremena trgovina, ali i oštrijih mjera zatvaranja.

"Potpuno zatvaranje je, naravno, krajnja mjera. Tu odluku morao bi donijeti parlament", rekla je ministrica socijalne skrbi Lena Hallengren na konferenciji za novinare.

Švedska je primijenila blagu strategiju protiv širenja COVID-19, izbjegavajući zatvaranje kojem su pribjegle brojne europske zemlje. Prethodni privremeni zakon istekao je u ljeto kada je stopa infekcije pala.

Koronavirus u Švedskoj, ilustracija Broje više od sedam tisuća preminulih, no njihov vodeći epidemiolog govori da još nije vrijeme za maske

Stockholm Snimka Dalmatinca iz Švedske: "Poznato socijalno distanciranje. Ljudi krepavaju na ulici, ne možeš od mrtvih hodati"

Zakon je davao vladi tek ograničene ovlasti za uvođenje oštrih mjera poput zatvaranja gospodarstva i pandemijska strategija uglavnom se oslanjala na preporuke građanima da se drže fizičkog razmaka.


 

Dnevnik

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju