Anders Tegnell
Anders Tegnell Foto: Afp

Švedska je, za razliku od ostalih skandinavskih zemalja, odlučila da ne zatvara škole i gospodarstvo u pandemiji, kako bi se na taj način borila protiv širenja virusa.


Švedska je u utorak objavila da osniva povjerenstvo koje će procijeniti odgovor zemlje na pandemiju koronavirusa, reagirajući tako na kritike vezane uz veliki broj umrlih koji daleko nadmašuje brojke iz njezina susjedstva.

Vezani članci Krešimir Luetić, predsjendikom hrvatske liječnike komore Izvan pogona gotovo 2000 liječnika i sestara, iz struke apeliraju: "Svatko od nas svakog dana odlučuje o širenju epidemije" Vladimir Mićović i Marko Balen - 3 I ova županija obara rekorde u broju novozaraženih. U pomoć liječnicima bi trebali i studenti medicine

Više od 5.300 Šveđana povezanih sa zarazom koronavirusom je umrlo, dok je taj broj u Norveškoj 250, u Danskoj 600, a u Finskoj 325 umrlih, a sve one imaju broj stanovnika za polovicu manje od Švedske.

Švedska je, za razliku od ostalih skandinavskih zemalja, odlučila da ne zatvara škole i gospodarstvo u pandemiji, kako bi se na taj način borila protiv širenja virusa.

"Nije pitanje hoće li se Švedska promijeniti kao rezultat ovoga (propitivanja) - pitanje je kako", rekao je na konferenciji za medije švedski premijer Stefan Lofven.
Povjerenstvo ima široki mandat da utvrdi kako je virus dospio u Švedsku, kako se širio, da propita odgovore vlade i drugih vlasti te učinak na jednakost.

Švedski odgovor na izbijanje epidemije, koji se uglavnom oslonio na dobrovoljne mjere i zdravorazumska pravila o higijeni, doveo je do toga da su njezini susjedi i druge europske zemlje u konačnici zatvorile svoje granice za švedske turiste.
Broj umrlih, iako je razmjerno velik, još uvijek je manji nego u nekim drugim europskim zemljama, poput Britanije, koja ima jednu od najgorih stopa umrlih na svijetu.

Kritike u Švedskoj uglavnom su bile usmjerene na stopu smrtnosti zabilježenu među starijim ljudima, smještenim u domove za starije, koji čine većinu umrlih, kao i na kasni početak provođenja testiranja u zemlji.

Čelnik Agencije za javno zdravstvo kazao je da je Švedska slijedila ustanovljenu praksu.

Anders Tegnell, čovjek koji je bio glavni autor švedske strategije borbe s virusom, rekao je Reutersu da ostaje nejasno je li uspostavljanje karantene bilo učinkovito.
Povjerenstvo će izvješće o skrbi za starije podnijeti u studenome, no njezini konačni zaključci uslijedit će tek 2022., uoči izbora koji će se održati u zemlji.