Zdravstveni djelatnici, ilustracija
Zdravstveni djelatnici, ilustracija Foto: Afp

Jedanaest štićenika doma za starije i nemoćne u Madridu umrlo je od koronavirusa. Sumnja se da je u toj ustanovi žarište britanskog soja COVID-19, rekle su u petak vlasti.


"Vrlo je veliko žarište u umirovljeničkom domu Becerril de la Sierra", rekao je Antonio Zapatero, drugi čovjek zdravstvenih vlasti u regiji Madrida.

Vezani članci Amerikanci koji su u potpunosti cijepljeni neće morati nositi maske Nova odluka u SAD-u: Osobe koje su primile dvije doze cjepiva ne moraju nositi maske Mirza Šabić - 3 Velik interes za cijepljenje među zagrebačkim obrtnicima: "Ljudi su gladni posla i da žive od svog rada"

Žarište obuhvaća 48 zaraženih korisnika doma i 17 zaraženih zaposlenika.

"Pet štićenika je umrlo u domu, a još šest u bolnici", kazao je Zapatero.

U bolnici je još pet osoba, od kojih je u dvije "kliničko stanje vrlo zabrinjavajuće".

"Istrage koje je provelo ministarstvo javnog zdravlja kako bi odredilo podrijetlo soja, govore da je u tom domu možda riječ o britanskom soju", rekao je.

U ponedjeljak je 219 slučajeva britanske varijante potvrđeno u cijeloj Španjolskoj, a u petak već 250.

"Procjenjujemo da taj novi soj čini zapravo između pet i 10 posto slučajeva" u zemlji, rekla je nova ministrica zdravstva Carolina Daria pred parlamentarnim povjerenstvom.

"Idući tjedni bit će odlučujući da odredimo je li se ta varijanta razmahala kao u drugim državama", dodala je.

Glavni epidemiolog španjolske vlade Fernando Simon nedavno je ocijenio da bi ta varijanta u Španjolskoj mogla prevladati u ožujku.