Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Javlja se kod zaražene djece

Što je rijetki sindrom koji je doveo do smrti 11-godišnjeg dječaka u Zagrebu? ''Pacijenti zahtijevaju intenzivnu skrb i agresivno liječenje''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
O multisistemskom upalnom sindromu kod djece zaražene koronavirusom govorilo se još u prvom valu epidemije.

Kod najmlađe preminule žrtve koronavirusa, 11-godišnjeg dječaka koji je preminuo u Zagrebu, pojavila se teška i rijetka komplikacija – multisistemski upalni sindrom (MIS-C).

O njemu se počelo govoriti još u prvom valu epidemije kada su u svibnju prošle godine znanstvenici iz Ujedinjenog Kraljevstva istaknuli slučajeve osmero djece sa simptomima multisistemskog upalnog sindroma koji je sličan Kawasakijevoj bolesti i toksičnom šoknom sindromu.

Nema određenog načina liječnja

Još tijekom prvog vala epidemije objavljene su zajedničke upute Međunarodne pedijatrijske asocijacije i UNICEF-a o infekciji COVID-19 kod djece. U uputama je posebna pažanja posvećena multisistemskom upalnom sindromu za koji se ističe da je vrlo rijetka pojava te da nema konkretnog načina liječenja.

''Pacijenti u kojih je postavljena dijagnoza MIS-C povezana s COVID-19 infekcijom često zahtijevaju intenzivnu skrb i agresivno liječenje, no većina ih ima povoljan ishod i vrlo nisku smrtnost'', ističe se u uputama.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj Ravnatelj Klaićeve o smrti 11-godišnjeg dječaka zaraženog koronom: ''Zaprimljen je s uobičajenim simptomima. Došlo je do rijetke i teške komplikacije''

Ovaj sindrom obuhvaća djecu od 0 do 19 godina koja imaju povišenu tjelesnu temperaturu uz zahvaćenost dva ili više sustava, znakove upale bez očitog uzroka upale, a koja su pozitivna na COVID-19 infekciju.

''Uglavnom se pojavljuje u bolesnika koji imaju hiperinflamatorno stanje, a u kliničkoj slici često se preklapa s ostalim pedijatrijskim upalnim stanjima poput Kawasakijeve bolesti (KD), sindroma toksičnog šoka (TSS), sepse i sindroma aktivacije makrofaga. Patofiziologija MIS-C nije još posve razjašnjena i predstavlja jedno od prioritetnih područja istraživanja'', stoji u uputama.

Širok spektar simptoma

Znanstvenica Elizabeth Whitaker i njezini suradnici proučavali su kliničke i laboratorijske osobine kod 58 djece i njihovu podudarnost s multisistemskim sindromom povezanog sa SARS-CoV-2 virusom.

Pronašli su širok spektar simptoma koji uključuju vrućicu, gastrointestinalne simptome i osip, a uz teške simptome dolazila su i oštećenja miokarda, šok i razvoj aneurizme koronarnih arterija. ''Pluća u većini slučajeva nisu bila značajnije zahvaćena, a respiratorni simptomi, ako su bili prisutni, većinom su bili rezultat teškog šoka'', kažu iz UNICEF-a i Međunarodne pedijatrijske organizacije.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "Glasić vrišti: Ne odustaj!!!!!" Emotivna ispovijest majke čiji je sin dobio rijedak sindrom povezan s COVID-om: "Užas! On i dalje gori, ne komunicira, ne jede, ne pije više, povraća slinu..."

Prema podacima Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC), samo u SAD-u je od početka epidemije do početka siječnja ove godine zabilježeno 1659 slučajeva ovog sinidroma, a 26 ih je završilo smrtnim ishodom.

''Kako se epidemija širi, više je zaražene djece i tinejdžera. No još se ne zna hoće li porast broja djece i tinejdžera oboljelih od COVID-a rezultirati porastom broja slučajeva sindroma'', ističu iz CDC-a.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene