Klaićeva bolnica, ilustracija
Klaićeva bolnica, ilustracija Foto: Luka Stanzl/Pixsell

U Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' noćas je preminulo 11-godišnje dijete.


Najmlađa žrtva koronavirusa u Hrvatskoj je 11-godišnji dječak koji je u noći sa subote na nedjelju preminuo u Klinici za infektivne bolesti ''Dr. Fran Mihaljević'' u Zagrebu.

Vezani članci Ministar zdravstva, Vili Beroš Hrvatska prešla milijun utrošenih doza: Vili Beroš cijepit će građane Zagreba na Velesajmu Testiranje na koronavirus, ilustracija - 1 Dobre vijesti iz nekoliko županija: U Zagrebu nastavlja padati broj novozaraženih, u jednoj čak 66 posto pozitivnih među svim testiranima

''Zatražio sam očitovanja od Klinike za dječje bolesti i Klinike za infektivne bolesti'', odgovorio nam je na upit ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Goran Roić rekao je za DNEVNIK.hr da je dječak u bolnicu zaprimljen 21. siječnja u popodnevnim satima.

''Imao je anamnezu od nekoliko dana povišene temperature, glavobolje i bolova u trbuhu. Zbog sumnje na akutno zbivanje u trbuhu zaprimljen je na odjel dječje kirurgije i napravljena je laboratorijska i dijagnostička obrada koja je ukazala na bubrežnu insufijenciju, poremećaj koagulacije, znakove sepse. Prebačen je u jedinicu intenzivnog liječenja'', objasnio je Roić.

Rijetka, ali vrlo teška komplikacija

Dječaka su hitno operirali, no došlo je do komplikacije. ''Prije uvođenja u anesteziju došlo je do zastoja rada srca. Dijete je reanimirano i nakon stabilizacije je dovršen operativni zahvat, ali je u postoperativnom tijeku dijete bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori te se, zbog pozitivnog COVID-19 nalaza, posumnjalo da je došlo do komplikacija i multiorganskog zatajenja.

Dijete je dogovorom premještenom u Kliniku za infektivne bolesti 22. siječnja, gdje je sljedećeg dana nažalost i preminulo'', kazao je Roić.

Ranvatelj dječje bolnice je objasnio i da je dječak u bolnicu zaprimljen s uobičajenim simptomima koronavirusa kod djece.

''To svakodnevno viđamo, ali laboratorijske pretrage su ukazale na puno teži problem. Došlo je do rijetke, ali vrlo teške komplikacije'', rekao je Roić i dodao da kod dječaka nisu zabilježe nikakve druge bolesti niti medicinska pozadina koja je mogla dovesti do ovakvih posljedica.