Cijepljenje, ilustracija
Cijepljenje, ilustracija Foto: Željko Lukunić/Pixsell

Hrvatska bi do 30. lipnja mogla prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa cijepiti polovinu odraslog stanovništva.


To će se dogoditi budu li pregovori na razini stalnih predstavnika država članica Europske unije u COREPER-u uspješni, prenosi Jutarnji list.

Premijer Andrej Plenković se na virtualnom sastanku Europskog vijeća zalagao da se 10 milijuna doza Pfizerova cjepiva, koje će u Europu stići u drugom tromjesečju ove godine, rasporedi tako da članice koje zaostaju sa cijepljenjem dobiju veću količinu zbog toga što su ostale bez velikih količina cjepiva AstraZenece.

Tek 17 posto obećanih doza cjepiva AstraZenece stiglo je u Hrvatsku pa smo trenutno treći odozdo u EU po broju cijepljenih građana jednom dozom, a iza nas su Latvija i Bugarska.

Na Europskom vijeću nije postignut dogovor, ali se u zajedničkoj izjavi naglasilo da će se doze rasporediti po principu europske solidarnosti, o čemu će se trebati dogovoriti na političkom tijelu. Također je rečeno da bi Hrvatska do 30. lipnja mogla prvom dozom cjepiva protiv koronavirusa cijepiti polovinu odraslog stanovništva.

Pfizer će, od 100 milijuna doza koje su planirane za isporuku u četvrtom kvartalu, u drugom kvartalu isporučiti 10 milijuna doza, a sada će se pregovarati koliko će u ići državama koje najviše zaostaju. Određeni će postotak ići samo u države među kojima je Hrvatska, a ostatak na sve druge države proporcionalno.

Koronavirus u Pragu, Češka Češka produljila izvanredno stanje za još dva tjedna. U Beču dijele testove, bez negativnog rezultata nema ni u trgovinu

Nasilje, ilustracija Zbog pandemije raste nasilje u obitelji: "Epidemiološke mjere dovele su do produbljenja problema"

Neke su države tražile da se cjepivo i dalje dijeli proporcionalno, što bi za Hrvatsku bilo nepovoljno jer bi dobila tek 90.000 doza do 30. lipnja, s čime bi i dalje zaostajala za prosjekom EU. Hrvatskoj je cilj dobiti više od pola milijuna te tako nadoknadili zaostatak za drugima državama članicama.