Testiranje na koronavirus
Testiranje na koronavirus Foto: Marko Prpić/Pixsell

Nastavni zavod za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" pozvao je poslijepodne građane koji su se testirali na COVID da ostanu kod kuće do dolaska nalaza. Oni koji su dobili pozitivan nalaz, moraju javiti liječnicima obiteljske medicine, ali i javiti svojim kontaktima. "Ako još niste dobili poziv epidemiologa vezano za određivanje statusa (samo)izolacije, liječnici obiteljske medicine su također ovlašteni donijeti tu odluku", napominju.


"Zbog izrazito velikog broja pozitivnih osoba na koronavirus te svakodnevno velikog broja briseva koji se uzimaju te potom analiziraju, Zavod apelira na svoje sugrađane koji su dobili pozitivan nalaz da se bez odgode jave nadležnom liječniku obiteljske medicine.

Isto tako, molimo sve sugrađane koji imaju informaciju da su zaraženi koronavirusom da obavijeste svoje bliske kontakte te da ih upute da se jave nadležnom liječniku obiteljske medicine, bez obzira jesu li dobili poziv epidemiologa ili ne. Na ovaj način pomoći će se epidemiolozima u njihovom radu te pravovremenom reakcijom pridonijeti što bržem suzbijanju širenja epidemije", napominju u Štamparu. 

"Epidemiolozi Zavoda ulažu maksimalan trud kako bi što prije kontaktirali zaražene građane, ali i njihove bliske kontakte, no zbog pogoršane epidemiološke situacije, to često nije moguće napraviti u kratkom vremenskom roku. Stoga još jednom apeliraju na pomoć, solidarnost i odgovornost svih građana jer jedino se tako može zaustaviti daljnje širenje epidemije", kažu u nastavnom zavodu i ujedno zahvaljuju svim građanima na strpljenju i dosadašnjem poštivanju preporučenih mjera za suzbijanje širenja koronavirusa te podsjećaju na one osnove – nošenje zaštitnih maski, održavanje fizičkog razmaka te učestalo pranje ruku.

Koronavirus, ilustracija Najteži dan u Hrvatskoj: Preminulo 18 osoba, na respiratoru 57 oboljelih. Vlada nabavlja nove količine lijeka remdesivir

Koronavirus, ilustracija - 4 Beroš za DNEVNIK.hr objasnio svoju dramatičnu objavu o potpunoj mobilizaciji zdravstvenog sustava

Podsjećaju kako od pojave prvog slučaja koronavirusa u Hrvatskoj, epidemiolozi Zavoda, kao i svi ostali epidemiolozi diljem Hrvatske, poduzimaju nadljudske napore kako bi se što veći broj građana testirao te kako bi se epidemija što brže stavila pod kontrolu.

"Tako njihov rad često traje od ranoga jutra do kasno navečer, te sutradan sve ispočetka. Ostanimo hrabri, odgovorni i ustrajni!", zaključuju. 


 

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju