Terasa kafića, ilustracija
Terasa kafića, ilustracija Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Hrvatski zavod za javno zdravstvo u ponedjeljak navečer objavio je detaljnije preporuke za ugostiteljske objekte koji su ranijom odlukom Nacionalnog stožera od danas mogli otvoriti svoje terase. Objavljene preporuke vrijede i za obiteljska poljoprivredna gospodarstva kojima je dozvoljena priprema, dostava i usluživanje hrane i pića.


Zabranjeno je usluživanje jela, pića i napitaka u samom objektu, a ako se radi o isporuci, naručitelj preuzima kupljeno na vratima, prozoru ili neposredno ispred vrata objekta. Prilikom čekanja u redu za isporuku, posjetitelji moraju nositi maske za lice.

Vezani članci Zračna luka, Ilustracija Gotovo cijeli svijet je crvena zona: SAD će preporučiti građanima da ne putuju u 80 posto zemalja svijeta Bolnica u Puli Zamjenik ravnateljice pulske bolnice: "Javilo nam se puno građana sa željom da pomognu, ali nismo znali da će uzimanje volontera biti zakonski toliko teško"

Najvažnija mjera na terasama je osiguranje razmaka među gostima koji nisu iz istog kućanstva. Stolovi i stolci moraju biti razmješteni na način da kada ljudi sjede za stolom, bude minimalno 1.5 metra razmaka od svakog stolca za stolom kao i do bilo kojeg stolca koji pripada drugom stolu. Razmak između stolova treba biti minimalno 3 metra. Ovisno o veličini terase, stolova i stolaca, izračunava se najveći broj korisnika koje mogu istovremeno biti na terasi, obavijest o najvećem dopuštenom broju posjetitelja treba biti vidljivo istaknuta. Za kontrolirano punjenje terasa odgovorni su vlasnici kafića, restorana ili OPG-a.

Ako terase imaju pregrade i zidove od pleksiglasa, plastike ili stakla, iste se trebaju ukloniti ili otvoriti tako da prostor terase bude otvoren. Otvorenom terasom smatra se i terasa koja ima krov i otvoreno više od polovice pripadajućih stijena.

Na ulasku u terasu treba biti dostupno dezinfekcijsko sredstvo s istaknutom obavješću o obvezi dezinficiranja ruku pri dolasku.

Gosti smiju ulaziti u zatvoreni prostor objekta samo radi korištenja toaleta. Tijekom boravka u zatvorenom prostoru svi moraju nositi masku, o čemu također treba biti jasno istaknuta obavijest kao i obavijest o najvećem dopuštenom broju posjetitelja i obvezi držanja razmaka i korištenju maski.

Preporučuje se da izvori buke ne prelaze 50 dBA, a izvedbe muzičara ili DJ-a nisu dopuštene.

Upute za zatvorene sportske objekte

HZJZ je objavio i upute za fitness centre, rekreacijske centre i športsko-rekreacijske centre, uključujući teretane i sve vrste zatvorenih športskih objekata. 

Treba osigurati najmanje 20 m2 bruto površine po osobi, vodi se evidencija osoba prisutnih u prostoru, obavezno je mjerenje temperature, redovito prozračivanje prostora, a radi dezinfekcije prostora obavezna je pauza od sat vremena u sredini radnog dana. Također, dezinfekciju je potrebno provoditi i na kraju radnog vremena te između grupnih treninga.

U slučaju provedbe aktivnosti na otvorenome, maksimalan dopušteni broj osoba je 40, pri čemu razmak među njima mora biti najmanje 1 ,5 m. Kada god je moguće, preporučuje se da se intenzivnije aktivnosti provode na otvorenom prostoru.

Zaposlenicima se preporučuje korištenje medicinskih maski ili maski za lice tijekom boravka u zatvorenim prostorima, osim u slučajevima kada to onemogućava obavljanje djelatnosti. 

Preporuka Za Treninge i Športsko Rekreativne Aktivnosti u Zatvorenim Športskim Objektima by DNEVNIK.hr on Scribd