U domu za odrasle osobe s poteškoćama na Poluotoku u Zadru dio štićenika je pozitivan na koronavirus iako su nedavno primili Pfizerovo cjepivo.

Galerija Odluka o zabrani posjeta domu Sv. Frane Dom za odrasle osobe sv. Frane - 1 Dom za odrasle osobe sv. Frane - 2 +0 Jasna Valić

Od 14 štićenika u domu za odrasle osobe s poteškoćama koji su sada pozitivni, njih desetak je cijepljeno prije sedam dana. Točnije, cijepljeni su prošle nedjelje, a ovaj petak su razvili simptome.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje u svojoj županiji Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama

Zadarski epidemiolozi pojašnjavaju kako je vjerojatno da su bili zaraženi u trenutku cijepljenja, ali tada nisu imali simptome niti su bili testirani neposredno prije cijepljenja.

"Nema nigdje uputa da bi se testirali ljudi koje treba cijepiti. Bitno je da su zdravi i da nemaju neku akutnu bolest. Naravno da, s obzirom da je virus jako proširen, da neka od cijepljenih osoba može već biti u inkubaciji bolesti", rekla je Jasna Valić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

"To znači da se može razboljeti od koronavirusa jer cjepivo nije imalo vremena stvoriti zaštitu, potrebna su najmanje dva tjedna", dodala je Valić.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju