U domu za odrasle osobe s poteškoćama na Poluotoku u Zadru dio štićenika je pozitivan na koronavirus iako su nedavno primili Pfizerovo cjepivo.

Galerija


Od 14 štićenika u domu za odrasle osobe s poteškoćama koji su sada pozitivni, njih desetak je cijepljeno prije sedam dana. Točnije, cijepljeni su prošle nedjelje, a ovaj petak su razvili simptome.

Vezani članci Testiranje na koronavirus u Opatiji Župan pisao premijeru Plenkoviću: ''Neopravdano smo kažnjeni zbog pojedinih ostalih primorskih županija" Koronavirus, Crna Gora Crna Gora je početkom godine bila najgora u Europi, a sad ukidaju gotovo sve mjere

Zadarski epidemiolozi pojašnjavaju kako je vjerojatno da su bili zaraženi u trenutku cijepljenja, ali tada nisu imali simptome niti su bili testirani neposredno prije cijepljenja.

"Nema nigdje uputa da bi se testirali ljudi koje treba cijepiti. Bitno je da su zdravi i da nemaju neku akutnu bolest. Naravno da, s obzirom da je virus jako proširen, da neka od cijepljenih osoba može već biti u inkubaciji bolesti", rekla je Jasna Valić, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavod za javno zdravstvo Istarske županije.

"To znači da se može razboljeti od koronavirusa jer cjepivo nije imalo vremena stvoriti zaštitu, potrebna su najmanje dva tjedna", dodala je Valić.