Barcelona, koronavirus
Barcelona, koronavirus Foto: Afp

U Kataloniji ukupan broj infciranih narastao je na 79.595, od čega je preminulo 5678 ljudi. Izliječeno je 40.316 osoba.


Katalonska vlada pozvala je u petak stanovnike Barcelone i okolice da tijekom vikenda ne putuju te ostanu u svojim kućama kako bi se suzbilo širenje koronavirusa koji zadnjih dana snažno pogađa Kataloniju, autonomnu pokrajinu na sjeveroistoku Španjolske.

Vezani članci Koronavirus u Italiji Gotovo 12.000 novozaraženih koronavirusom u Italiji u nedjelju: Najavljuju nove mjere, no "lockdown" odbacuju Mladi pred HNK-om Od Sinana Sakića do heavy metala. Provjerili smo tko se sve skuplja ispred HNK i boje li se mladi korone: "Ma vi mediji samo pumpate te brojke"

U Barceloni i 13 okolnih područja uvedene su dodatne restriktivne mjere za idućih 15 dana, a ne poslušaju li stanovnici dobrovoljno upute vlada bi mogla posegnuti za prisilnim mjerama.

"Nalazimo se pred posljednjom prilikom, u protivnom ćemo morati ograničiti kretanje za čitavo stanovništvo", rekla je glasnogovornica katalonske vlade Meritxell Budó na konferenciji za medije u Barceloni.

"Pozivamo sve stanovnike na odgovorno privatno i kolektivno ponašanje“, dodala je.

Stanovnici su pozvani da ne izlaze iz stanova osim prilikom odlaska na posao, ako ne mogu raditi od kuće, te prilikom odlaska u trgovine s hranom, domove zdravlja i bolnice. Mogu se i baviti sportom na otvorenom, ali ne u grupama, a smiju ići i u banke ili na sudove.

Nakon što je u Španjolskoj nakon gotovo sto dana ukinuto izvanredno stanje 21. lipnja, svaka od 17 autonomnih pokrajina uvodi vlastite mjere. Katalonska vlada ovaj je tjedan usvojila zakon prema kojem smije uvesti karantenu i prisilno zatvarati dijelove Katalonije.

U posljednja četiri dana infekcija ubrzano raste. U četvrtak su oboljela dodatna 142 stanovnika, sto više nego u ponedjeljak.

"Sada je najvažnije da se smanje susreti ljudi jer primjećujemo kako se infekcija širi obiteljskim druženjima te onima na ulicama i drugim objektima. Najvažnije je da se prestanemo družiti“, napomenula je Alba Vergés, šefica zdravstva u katalonskoj vladi.

U Kataloniji ukupan broj inficiranih narastao je na 79.595, od čega je preminulo 5678 ljudi. Izliječeno je 40.316 osoba.

Najnoviji poziv o ostanku u kućama upućen je u trenutku visokih ljetnih temperatura i u trenutku neizvjesne turističke sezone.