Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Prijeti novo izbijanje zaraze

Nakon snimki tulumarenja razuzdanih turista: Zatvaraju se ulice s kafićima na španjolskoj Mallorci

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Regionalna vlada Balearskih otoka naredila je u srijedu zatvaranje triju popularnih ulica na Mallorci kako bi zaustavila pijane turiste zbog kojih prijeti novo izbijanje koronavirusa.

Mjera je uvedena nakon što je nekoliko snimki pokazalo kako britanski i njemački turisti tulumare bez zaštitnih maski u pretrpanim kafićima i noćnim klubovima, a neki su čak skakali po parkiranom automobilu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna "To je sramota" "Dok smo mi u lockdownu, oni partijaju i rade što im padne na pamet": Snimke razuzdanih tuluma zgrozile Španjolce

Zbog toga je vlada zatvorila tri poznate ulice s kafićima, restoranima i drugim objektima za zabavu.

''Tom mjerom želimo zaustaviti divljačko ponašanje manjine koja može dovesti u opasnost sve što smo dosad napravili kako bismo nanovo otvorili turizam te ga učinili sigurnim za posjetitelje'', priopćila je vlada Balearskih otoka, koji se nalaze u Sredozemnom moru.

Jedna od najpogođenijih zemalja

Balearski otoci – Mallorca, Ibiza, Menorca, Formentera i Cabrera – prvi su dobili dozvolu španjolske vlade za dolazak inozemnih turista. Prošli mjesec bili su dopušteni posebni turistički letovi iz Njemačke jedino na Balearske otoke, a onda je 21. lipnja čitava Španjolska otvorila granice.

Španjolska, jedna od najpogođenijih zemalja koronavirusom, bila je zatvorena gotovo 100 dana. Dosad se inficiralo 257.494 stanovnika, a preminulo je njih 28.413.

Mjesto Magaluf na otoku Mallorci poznato je po razuzdanim zabavama mladih britanskih turista. Tamošnja ulica Punta Ballena sa svojim terasama, kafićima i restoranima u srijedu je zatvorena odlukom regionalne vlade.

Prošle godine stiglo 14 milijuna turista

U 18 kilometara udaljenoj Playi de Palmi, također poznatom mjestu turističkih provoda, zatvorene su dodatne dvije ulice poznate kao ''Ulica pive'' (Calle de la cerveza) i ''Ulica pršuta'' (Calle del jamón).

Balearske otoke posjetilo je 14 milijuna turista prošle godine te su jedno od najpopularnijih ljetnih destinacija u Španjolskoj. Vlada je ondje uvela obvezno nošenje maski za lice i održavanje udaljenosti od drugih osoba kako bi se turisti i lokalno stanovništvo zaštitili od koronavirusa.

Nema opuštanja

U Njemačkoj su, međutim, objavljeni videoisječci neodgovornih turista, pa je zavladao strah da bi oni po povratku mogli unijeti virus u Njemačku. Njemački ministar zdravstva Jens Spahn upozorio je u ponedjeljak kako je opasnost od drugog vala virusa stvarna te da se stanovnici ne smiju opustiti.

Epidemiolog Karl Lauterbach, socijaldemokratski zastupnik u njemačkom parlamentu, rekao je u srijedu za novine Die Welt kako bi turisti po povratku s Mallorce u Njemačku trebali proći obvezno testiranje kako bi se izbjeglo širenje koronavirusa.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene