Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Ne zaboraviti zdravstvene radnike"

Sindikati traže objavu liste poslodavaca koji koriste mjere Vlade i priljeva nezaposlenosti

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je da HZZ hitno objavi popis poslodavaca kojima su odobrene mjere pomoći Vlade zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, a zahtijevaju i objavu dnevne analize kretanja nezaposlenosti u Hrvatskoj. Smatraju da se nakon krize izazvane koronavirusom ne smije zaboraviti na zdravstvene radnike.

"Bez detaljnih dnevnih analiza odakle i zašto imamo priljev u nezaposlenost, nećemo znati što se doista događa i treba li dorađivati mjere. Bez objave popisa poslodavaca nećemo omogućiti široj javnosti (...) nadzor nad korištenjem javnih sredstava, posebice u uvjetima kada država taj nadzor nije osigurala", stoji u pismu koje je SSSH uputilo ravnatelju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Anti Lončaru.

Pročitajte i ovo Igor Vidić, brat blizanac nultog pacijenta U Hrvatskoj Nulti COVID-19 pacijent prije četiri godine pod rotirkama odveden u bolnicu: "Traumatično iskustvo gdje se preko noći okrenuo svakodnevni život" Slika nije dostupna Pročitajte upute Krenuli otkazi, stvarale se velike gužve pred Zavodom za zapošljavanje. Uvode se online prijave

Sindikati su svoje zahtjeve Lončaru uputili javno, nakon "nakon više usmenih i pisanih inicijativa, na koje ne stižu odgovori niti se po tome postupa". Traže da HZZ uspostavi praćenje i javnu objavu dnevnih podataka priljeva u nezaposlenost i to na način da se dobije uvid u broj radnika po spolu, dobi, sektorima, veličini poslodavca, oblicima ugovora o radu po kojima su radili, oblicima prestanka ili otkazivanja ugovora o radu.

Zatražili su i da HZZ hitno na svojoj službenoj web stranici objavi popis poslodavaca koji koriste potporu mjere COVID-19. "Traženo je opći društveni interes ali i obveza svake uređene i odgovorne države te mora imati prednost u realizaciji, čak i pod uvjetom zapošljavanja nekoliko ključnih osoba ako ih HZZ trenutno nema", stoji u pismu SSSH.

"Ne zaboraviti zdravstvene radnike kada kriza prođe"

Sindikati poručuju i da kada kriza oko koronavirusa prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni te su potrebna dugoročna rješenja koja prepoznaju zaposlene u sustavu zdravstvu kao ključne u jamčenju prava na zdravstvenu skrb.

"COVID-19 je ogroman teret za zdravstveni sustav, kao i za sve ključne javne službe koje ovih dana osiguravaju funkcioniranje ekonomije i društva. Zdravstveni radnici svakoga su dana izloženi ogromnim pritiscima te prije svega riziku od zaraze, pri čemu nerijetko nemaju potrebnu zaštitnu opremu", stoji u priopćenju SSSH povodom Svjetskog dana zdravlja.

Liječnici, medicinske sestre i tehničari, čistači, kuhari, vozači... svi zaposleni u zdravstvenom sustavu - kojih, naglašava sindikat, ni u najboljim uvjetima nema dovoljno, ovih dana ulažu nadljudske napore kako bismo zajedno pobijedili virus i osigurali normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava i normalno pružanje zdravstvene zaštite i skrbi svima kojima je to potrebno.

Napominje da je čak i upravo u ovakvim krizama, nužno osigurati adekvatne uvjete rada i zaštitu, kako bi se zaštitilo fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih. "Potrebna su dugoročna rješenja koja prepoznaju i priznaju zaposlene u sustavu zdravstva kao ključne u osiguranju dobrobiti i jamčenju prava na zdravstvenu skrb. Komercijalizacija zdravstva to ne može osigurati, dapače, ona ga razira", naglašava sindikat.

Ističe da Hrvatska mora jačati kvalitetno javno zdravstvo, a to uključuje i pravednije vrednovanje rada zaposlenih u zdravstvu. Privatno zdravstvo treba se razvijati kao poduzetnička inicijativa i biti komplementarno javnom sustavu, ali ga, upozorava, ne može i ne smije zamijeniti, što je ova svjetska zdravstvena kriza upravo dokazala. "Kada ova kriza prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni i prvi čija će se prava rezati. Danas im kažemo hvala, ali pored hvala oni trebaju bolja prava", poručuje sindikat.

"SSSH će nastaviti borbu za pravednu raspodjelu zdravstvenih sredstava svima u sustavu te za unapređenje uvjeta rada jer "nikada ne smijemo zaboraviti kako zdravlje nije roba", stoji u priopćenju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene