Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Savez samostalnih sindikata Hrvatske zatražio je da HZZ hitno objavi popis poslodavaca kojima su odobrene mjere pomoći Vlade zbog krize uzrokovane epidemijom koronavirusa, a zahtijevaju i objavu dnevne analize kretanja nezaposlenosti u Hrvatskoj. Smatraju da se nakon krize izazvane koronavirusom ne smije zaboraviti na zdravstvene radnike.


"Bez detaljnih dnevnih analiza odakle i zašto imamo priljev u nezaposlenost, nećemo znati što se doista događa i treba li dorađivati mjere. Bez objave popisa poslodavaca nećemo omogućiti široj javnosti (...) nadzor nad korištenjem javnih sredstava, posebice u uvjetima kada država taj nadzor nije osigurala", stoji u pismu koje je SSSH uputilo ravnatelju Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Anti Lončaru.

Vezani članci PCR testiranje, ilustracija Stožer objavio najnovije podatke: Preminule su još dvije osobe, pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj Testiranje na koronavirus Četiri osobe preminule: Pogledajte koliko danas imamo novozaraženih u Hrvatskoj

Sindikati su svoje zahtjeve Lončaru uputili javno, nakon "nakon više usmenih i pisanih inicijativa, na koje ne stižu odgovori niti se po tome postupa". Traže da HZZ uspostavi praćenje i javnu objavu dnevnih podataka priljeva u nezaposlenost i to na način da se dobije uvid u broj radnika po spolu, dobi, sektorima, veličini poslodavca, oblicima ugovora o radu po kojima su radili, oblicima prestanka ili otkazivanja ugovora o radu.

Zatražili su i da HZZ hitno na svojoj službenoj web stranici objavi popis poslodavaca koji koriste potporu mjere COVID-19. "Traženo je opći društveni interes ali i obveza svake uređene i odgovorne države te mora imati prednost u realizaciji, čak i pod uvjetom zapošljavanja nekoliko ključnih osoba ako ih HZZ trenutno nema", stoji u pismu SSSH.

"Ne zaboraviti zdravstvene radnike kada kriza prođe"

Sindikati poručuju i da kada kriza oko koronavirusa prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni te su potrebna dugoročna rješenja koja prepoznaju zaposlene u sustavu zdravstvu kao ključne u jamčenju prava na zdravstvenu skrb.

"COVID-19 je ogroman teret za zdravstveni sustav, kao i za sve ključne javne službe koje ovih dana osiguravaju funkcioniranje ekonomije i društva. Zdravstveni radnici svakoga su dana izloženi ogromnim pritiscima te prije svega riziku od zaraze, pri čemu nerijetko nemaju potrebnu zaštitnu opremu", stoji u priopćenju SSSH povodom Svjetskog dana zdravlja.

Liječnici, medicinske sestre i tehničari, čistači, kuhari, vozači... svi zaposleni u zdravstvenom sustavu - kojih, naglašava sindikat, ni u najboljim uvjetima nema dovoljno, ovih dana ulažu nadljudske napore kako bismo zajedno pobijedili virus i osigurali normalno funkcioniranje zdravstvenog sustava i normalno pružanje zdravstvene zaštite i skrbi svima kojima je to potrebno.

Napominje da je čak i upravo u ovakvim krizama, nužno osigurati adekvatne uvjete rada i zaštitu, kako bi se zaštitilo fizičko i mentalno zdravlje zaposlenih. "Potrebna su dugoročna rješenja koja prepoznaju i priznaju zaposlene u sustavu zdravstva kao ključne u osiguranju dobrobiti i jamčenju prava na zdravstvenu skrb. Komercijalizacija zdravstva to ne može osigurati, dapače, ona ga razira", naglašava sindikat.

Ističe da Hrvatska mora jačati kvalitetno javno zdravstvo, a to uključuje i pravednije vrednovanje rada zaposlenih u zdravstvu. Privatno zdravstvo treba se razvijati kao poduzetnička inicijativa i biti komplementarno javnom sustavu, ali ga, upozorava, ne može i ne smije zamijeniti, što je ova svjetska zdravstvena kriza upravo dokazala. "Kada ova kriza prođe, zdravstveni radnici ne smiju biti zaboravljeni i prvi čija će se prava rezati. Danas im kažemo hvala, ali pored hvala oni trebaju bolja prava", poručuje sindikat.

"SSSH će nastaviti borbu za pravednu raspodjelu zdravstvenih sredstava svima u sustavu te za unapređenje uvjeta rada jer "nikada ne smijemo zaboraviti kako zdravlje nije roba", stoji u priopćenju.

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju