Obavijesti Video Pretražite Navigacija
STROŽA OGRANIČENJA

Tri mediteranske zemlje uvode nove mjere zbog širenja koronavirusa

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Sjeveroistočna španjolska pokrajina Katalonija dobila je sudsko odobrenje za uvođenje noćnog policijskog sata u četvrtak, dok Madrid dijeli milijune testova kako bi spriječio daljnje širenje omikron varijante koronavirusa. Javne proslave zabranjene su u Grčkoj i Italiji.

Španjolska je ukinula većinu restriktivnih mjera tijekom ljeta, potpomognuta visokom stopom cijepljenja.

Omikron je u srijedu doveo do rekordnih 60 tisuća novozaraženih, zbog čega su se dijelovi Španjolske odlučili za nova zatvaranja. Broj mrtvih od virusa COVID-19 zasad je ostao nizak, s 50 smrtnih slučajeva u srijedu, 94 u utorak i 29 u ponedjeljak, pokazuju službeni podaci.

Najstrože mjere poduzela je Katalonija koja će od četvrtka navečer zabraniti svojim stanovnicima da napuštaju dom između 1 i 6 sati ujutro.

Pokrajina Murcia na jugu naredila je zatvaranje trgovina i objekata u 1 ujutro, time značajno ograničivši rad kafića i restorana u regiji u kojoj inače ostaju otvoreni do sitnih sati.

Regija oko Madrida, čija je desna čelnica tijekom pandemije stajala na stranu ugostiteljskog sektora, fokusirala se na bolje testiranje, obećavši da će tijekom božićnih blagdana podijeliti 12 milijuna brzih testova.

Sastanak regionalnih čelnika koji je u srijedu sazvao premijer Pedro Sanchez nije rezultirao širim dogovorom o mjerama, osim obaveznog nošenja maski i na otvorenom.

Ministrica zdravlja Carolina Darias je predstavljajući tu mjeru naglasila da nema potrebe za uzbunom.

"Nismo u istoj situaciji kao prošli Božić. Prekretnica je visoka stopa cijepljenih“, rekla je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna PORAST KOJI ZABRINJAVA U dva tjedna stopa zaraze koronom u ovoj se europskoj zemlji udvostručila, sada je na razini "vrlo visokog rizika"

Grčki ministar zdravstva Thanos Plevris na državnom radiju u četvrtak je objavio kako su zbog sve većeg broja zaraza omikron varijantom virusa COVID-19 zabranjene sve javne proslave tijekom božićnih i novogodišnjih blagdana. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVE MJERE U ovu mediteransku zemlju od 19. prosinca više se neće moći ući bez negativnog testa

Osim toga ponovo je obvezno nošenje zaštitnih maski, a u supermarketima i javnom prijevozu su nužne KN95 maske, ili po dvije medicinske ili platnene maske.

Za ulazak u zemlju potrebno je pokazati negativan test. PCR test ne smije biti stariji od 72 sata, a antigenski 24 sata.

Plevris je također pozvao putnike da obave brzi test drugog i četvrtog dana nakon ulaska u zemlju.

U srijedu je u Grčkoj bilo 5641 novozaraženih koronavirusom, a tjedan dana ranije 4801.

Do sada je u toj zemlji otkriveno 29 slučajeva omikron varijante.

Vlada je upozorila da je zdravstveni sustav pod velikim pritiskom.

I Italija je zabranila proslave Nove godine. Ministar zdravstva Roberto Speranza rekao je da će nošenje maski ponovno biti obavezno vani te je naredio građanima da koriste maske Ffp2 u javnom prijevozu i na javnim mjestima, poput kazališta, kina i sportskih događaja, jer pružaju veću zaštitu.

Uz to će koncerti i događaji na otvorenom biti zabranjeni do 31. siječnja, a diskoteke i plesni klubovi morat će zatvoriti svoja vrata do toga datuma kako bi se spriječila masovna druženja tijekom blagdanskog perioda.

Nove mjere su objavljene na dan kad je Italija zabilježila 44.595 novih slučajeva koronavirusa, što je porast za više od 70 posto u samo tjedan dana, dok se zarazna varijanta omikron počinje širiti zemljom.

Smrtnih slučajeva je također sve više, u četvrtak 168, što je najveća brojka od svibnja, no ispod razina prethodnih vrhunaca zaraze, uglavnom zahvaljujući velikom broju cijepljenih osoba.

Speranza je rekao da je gotovo 89 posto Talijana cijepljeno, no vlada je željela ubrzati i cijepljenja trećom dozom, koja je najučinkovitija obrana protiv varijante omikron koja hara Europom i SAD-om.

Vlada će smanjiti vrijeme čekanja za treću dozu nakon primanja druge doze s pet mjeseci na četiri.

Ministri su dogovorili i smanjenje valjanosti COVID-19 zdravstvenih potvrda, koje su bile potrebne da bi se pristupilo mnogim mjestima i uslugama, uzevši u obzir da učinkovitost cjepiva slabi s vremenom.

Kao rezultat toga, od 1. veljače, potvrde koje bilježe je li netko bio cijepljen ili je li se nedavno oporavio od koronavirusa, vrijedit će šest mjeseci, umjesto dosadašnjih devet.

Italija je bila prva zapadna država koju je prošle godine pogodila pandemija te je dosad imala 136.245 smrtnih slučajeva, što je druga najviša smrtnost u Europi nakon Britanije.

Njezina se kampanja cijepljenja, međutim, potvrdila kao jedna od najučinkovitijih na svijetu, dok je vlada rekla da je odlučna u izbjeći vraćanje općih karantena.

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene