Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SAMO TRI ZEMLJE U ZELENOM

Jedna europska zemlja najavila novu mjeru: Tražit će od putnika iz Hrvatske negativan PCR test, vlasti objavile i kada to stupa na snagu

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Putnici iz rizičnih zemalja, uključivo i Hrvatsku, morat će od 23. studenoga prilikom ulaska u Španjolsku pokazati negativan PCR test ne stariji od 72 sata, što je najnovija mjera kojom ta zemlja nastoji zaustaviti širenje koronavirusa.

"Ta mjera će biti pridodana aktualnim sanitarnim kontrolama, koje se provode nad svim putnicima iz inozemstva kada ulaze u Španjolsku", priopćilo je u srijedu španjolsko ministarstvo zdravstva.

Sada je prije ulaska u Španjolsku potrebno ispuniti formular preko internetske aplikacije "Spain Travel Health" u kojem se nalazi nekoliko pitanja poput onoga je li putnik bio u doticaju sa zaraženim osobama i u kojim je državama boravio prije puta.

Taj se formular može ispuniti i na papiru po slijetanju u španjolske zračne luke. Nakon toga putnici prolaze kroz vrata gdje im se izmjeri temperatura.

Za dvanaest dana će u formularu biti i pitanje ima li putnik negativan PCR test na koronavirus napravljen u posljednja 72 sata.

Originalan dokument na engleskom ili španjolskom

"U svakom trenutku će se od putnika moći zatražiti potvrda o napravljenom testu. Dokument treba biti originalan, napisan na španjolskom ili engleskom jeziku, u papirnom ili elektronskom formatu", navedeno je u priopćenju objavljenom na stranici ministarstva zdravstva.

"Putnicima kod kojih se prilikom mjerenja temperature, vizualnog uočavanja ili pregledom dokumenta, ustanovi sumnja na zaraženost COVID-om 19 trebaju biti pregledani na aerodromu po dolasku u Španjolsku", dodaje se.

Kako bi se odredilo dolazi li putnik iz "rizične zemlje" pratit će se karta Europskog centra za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC). Prema posljednjem izvješću navedenom ondje, sve države EU-a i zone Schengena su rizične osim Norveške, Finske i Grčke.

Jedino putnici iz tih triju zemalja zasad neće morati imati potvrdu o negativnom PCR testu prilikom ulaska u Španjolsku.

U Španjolskoj se od ožujka inficiralo koronavirusom približno 1,4 milijuna stanovnika od čega ih je preminulo 39.760.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Dječak nije pozitivan Blokirali dio bolnice: U Karlovcu pod punom zaštitnom opremom uspješno porodili COVID pozitivnu majku

Pročitajte i ovo Sandra Šikić, zamjenica ravnatelja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar Danas 621 novi slučaj Broj zaraženih u Zagrebu raste, zamjenica ravnatelja NZJZ-a Dr. Andrija Štampar otkrila kada će se u metropoli uvesti nove mjere

Putničke agencije, zrakoplovne i brodarske kompanije, te bilo koji agent koji prodaje komercijalne putničke karte trebat će informirati putnike prije polaska o nužnosti posjedovanja negativnog rezultata na koronavirus napravljenog PCR testom.


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene