Ilustracija
Ilustracija Foto: Getty Images

Slovenski ustavni sud u ponedjeljak je objavio pravorijek o tome da odluka slovenske vlade prema kojoj bi u službenim prostorijama državne uprave smjeli raditi samo oni koji su se cijepili protiv Covida-19 ili su bolest preležali i tako stekli imunitet "nije u skladu s ustavom".


Spomenutu odluku vlada Janeza Janše donijela je sredinom rujna ove godine, ali nije stupila na snagu jer su sindikati zaposlenih od Ustavnog suda tražili da se provjeri njena ustavnost i do sada je bila samo "suspendirana" do konačnog pravorijeka.

U svom pravorijeku ustavni suci su naveli da je takvozvani PC uvjet za dolazak na posao "znači samo cijepljeni i preboljeli" zapravo jednako određivanju cijepljenja kao "obvezujućeg" za zaposlene, te da se nešto takvo ne može propisivati podzakonskim aktima ili odlukama vlade nego zakonima, a u ovom slučaju da tu problematiku treba riješiti dopunama zakona o zaraznim bolestima.

Bolnica u Sloveniji, ilustracija U Sloveniji pada broj novozaraženih, ali stanje u bolnicama i dalje je teško

Koronavirus u Sloveniji, ilustracija Iako je epidemija kod susjeda u padu uskoro počinje cijepljenje za djecu

Odredba vlade o PC uvjetu nije u skladu s 120. člankom slovenskog ustava i nije bila donesena u skladu sa zakonskim zahtjevima koje za cijepljenje zaposlenika određuje zakon o zaraznim bolestima, naveli su u obrazloženju ustavni suci.

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju