Obavijesti Video Pretražite Navigacija
stroži režim i na granici

Slovenija ide u novo zatvaranje: Zabranjeno kretanje između regija, maske na otvorenim, za Uskrs okupljanje najviše šest osoba

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenska vlada prihvatila je u nedjelju popodne preporuku epidemiologa da se zbog rasta broja novozaraženih u zemlji uvedu strože protuepidemijske mjere, odnosno 11-dnevno zatvaranje koje će biti na snazi od 1. do 11. travnja.

U tom će razdoblju opet biti zabranjeno kretanje izvan regija, osim na sam Uskrs kad će se moći okupiti do šest osoba iz dvaju kućanstava zajedno s djecom iz istih obitelji. Najveći dio javne administracije uvest će rad od kuće, koji je, uz korištenje godišnjih odmora, preporučen i državnim poduzećima, te privatnim poslodavcima.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Promjena taktike Ukidaju besplatno testiranje na COVID: "Zašto bi oni koji su se cijepili plaćali testiranje onima koji se cijepiti ne žele?" Slika nije dostupna Imaju dosta uvezenih slučajeva Kod susjeda naglo skočio broj novozaraženih, a prije nepunih mjesec dana proglasili su kraj epidemije

Ponovo se uvodi i obvezno nošenje zaštitnih maski na otvorenom.

Stroži uvjeti i restrikcije pri ulasku u Sloveniju stupaju na snagu već od ovog ponedjeljka bez izuzetaka, a za ulazak će vrijediti samo negativni PCR testovi, kazao je za medije ministar unutarnjih poslova Aleš Hojs.

Premijer Janez Janša je kazao da se pojačana kontrola na vanjskih granicama uvodi i zbog "alarmantnog stanja" glede rasta epidemije u nekim državama na zapadnom Balkanu.

Javni prijevoz prometovat će u ograničenom opsegu, po režimu vožnje za nedjelju i blagdane.

Škole i vrtići opet se privremeno vraćaju na režim na daljinu, osim za djecu roditelja zaposlenih u važnoj državnoj infrastrukturi.

Slovenska vlada objavila je u nedjelju da je u zadnja 24 sata sa 3461 testom potvrđeno 640 novozaraženih, uz 18,8 posto pozitivnih testova. Sa još sedam smrtnih slučajeva broj preminulih od posljedica covida-19 povećao se na 4018.

Svi podaci u zadnje vrijeme pokazujuu brzo širenje epidemije, što epidemiolozi pripisuju pojavi novih sojeva, naročito britanske varijante virusa koja je zaraznija i izaziva više hospitalizacija. Po nekim procjenama, ona je sada dominantna i na nju se trenutno odnosi 60 posto svih potvrđenih slučajeva zaraze.

Ministar zdravstva Janez Poklukar kazao je da se novim zatvaranjem "kupuje vrijeme" za očuvanje održivosti zdravstvenih kapaciteta u bolnicama, dok se ne procijepe starije osobe i rizične skupine, za što će biti potreban još koji mjesec.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene