Obavijesti Video Pretražite Navigacija
SUŽIVOT S KORONAVIRUSOM

Udvostručen broj novih slučajeva u susjedstvu: Poznat i razlog novog rekorda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U Sloveniji su u posljednja 24 sata potvrđene 23.433 nove zaraze koronavirusom, što je dvostruko više nego dan ranije i najviše od početka epidemije, ali to je uglavnom posljedica nove metodologije bilježenja novih slučajeva.

Prema protokolu koji je uveden u utorak, među nove slučajeve zaraze registriraju se odmah i pozitivni nalazi brzih antigenskih testova, koji se dosad nisu uvrštavali odmah nego tek sljedećih dana, nakon što se potvrde PCR testiranjem.

Novi protokol testiranja je privremen i vrijedit će dok je raširenost omikron-varijante virusa u populaciji velika, izjavio je ministar zdravstva Janez Poklukar, a potvrda o zaražavanju, koja za sada vrijedi samo unutar Slovenije, može se dobiti odmah nakon pozitivnog brzog testa.

U posljednja 24 sata obavljeno je 17.143 PCR testiranja i 96.160 brzih antigenskih, a ukupno su potvrđene 23.433 zaraze, objavio je u srijedu nacionalni Institut za javno zdravlje (NIJZ).

Trenutno je u Sloveniji aktivno 186.537 slučajeva zaraze, 14-dnevna incidencija zaraženih na 100.000 stanovnika iznosi 8851, a sedmodnevni prosjek zaraženih u jednom danu 14.737, prema objavljenim službenim podacima u srijedu.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Neočekivan skok Susjedi nakon tri dana oborili rekord: Sumnjaju da razlog tomu nije velik broj zaraza, nego nešto drugo
Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Tvrtke u problemima Susjedi imaju tri četvrtine pozitivnih testova, skraćuju izolaciju: "Epidemija se produžava..."

Broj zaraženih koji se trenutno nalaze u slovenskim bolnicama je veći od 900, ali je među njima i oko 300 onih koji nisu hospitalizirani zbog bolesti COVID-19 nego zbog drugih bolesti, a koronavirus im je onda potvrđen u bolnici ili su se u njoj naknadno zarazili, navode slovenski mediji.

U posljednja 24 sata umrlo je 14 oboljelih od bolesti COVID-19, pa je ukupan broj smrtnih slučajeva u populaciji od početka epidemije povećan na 5880.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene