Obavijesti Video Pretražite Navigacija
donald trump sumnja

Sjeverna Koreja: "Dosad nitko nije zaražen novim koronavirusom u našoj zemlji"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Krajem siječnja Sjeverna Koreja je potpuno zatvorila svoje granice i uvela stroge mjere izolacije. Pojedinci koji su uspjeli pobjeći iz zemlje optužuju vlast u Pjongjangu da skriva pravo stanje stvari.

Sjeverna Koreja nema nijedan slučaj zaraze novim koronavirusom, rekao je visoki dužnosnik za zdravstvo u Pjongjangu, dok neke zemlje sumnjaju da na tom teritoriju nema Covida-19.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Proglašena četverodnevna žalost Zbog koronavirusa Kim Jong-Un šalje pomoć gradu između dviju Koreja. Loše vijesti stižu iz Brazila, druge najpogođenije zemlje u svijetu Slika nije dostupna Jesu li ga testirali? Južna Koreja tvrdi da nema dokaza da je osoba zaraženom koronavirusom ušla u najzatvoreniju zemlju na svijetu

Ta siromašna i diplomatski izolirana zemlja koja graniči s Kinom i s Južnom Korejom, koje su obje teško stradale od virusa, krajem siječnja je potpuno zatvorila svoje granice i uvela stroge mjere izolacije.

Pak Myong Su, ravnatelj epidemiološke službe u Državnom institutu za borbu s epidemijama, istaknuo je da je takav uspjeh postignut zahvaljujući uloženim naporima.

"Dosad nitko nije zaražen novim koronavirusom u našoj zemlji", rekao je Pak u utorak za France Presse.

"Poduzeli smo preventivne i znanstvene mjere kao što su inspekcije, smještanje u karantenu svih koji ulaze u zemlju, temeljita dezinfekcija robe, zatvaranje granice i ukidanje svih pomorskih i zračnih veza", podsjetio je.

Samo rijetke zemlje u svijetu - većinom izolirani otoci i ratom opustošene zemlje - nisu izvijestile ni o jednom slučaju bolesti Covida-19.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) objavila je u srijedu da će se ovih dana premašiti broj od milijun potvrđenih slučajeva zaraze diljem svijeta.

Kina i Južna Koreja su teško stradale od Covida-19 koji je pokosio više od 47.000 ljudi u svijetu.

Analitičari upozoravaju da je Sjeverna Koreja posebno osjetljiva na virus zbog slabosti sustava zdravstvene zaštite. Pojedinci koji su uspjeli pobjeći iz zemlje optužuju vlast u Pjongjangu da skriva pravo stanje stvari.

Prošlog mjeseca zapovjednik američkih snaga u Južnoj Koreji, Robert Abrams rekao je da je "gotovo siguran" da Sjeverna Koreja ima potvrđenih slučajeva zaraze koronavirusom.

I američki predsjednik Donald Trump izjavio je da se "nešto događa" u Sjevernoj Koreji i ponudio je pomoć u pismu poslanom vođi Kim Jong-unu.

Sjeverna Koreja koja je pod sankcijama UN-ova Vijeća sigurnosti zbog svog nuklearnog i balističkog programa, zatražila je pomoć radi suzbijanja virusa.

UN je pristao da njegov Fond za djecu (UNICEF) i organizacije poput Liječnika bez granica pošalju dijagnostičku opremu, maske, zaštitnu opremu i dezinficijense.

Na upit agencije France Presse, te dvije organizacije nisu potvrdile da je zemlji poslana pomoć. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene