Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"mjere adekvatne"

Plenković o nabavi borbenih aviona, odgovornosti Vlade i cjepivu: "Nije prva doza cjepiva za marketing, već za spašavanje života"

Andrej Plenković
Andrej Plenković DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr Andrej Plenković Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.HR +0 Andrej Plenković Galerija 1/3 >>
Premijer Plenković komentirao je odobrenje cjepiva prije sjednice Predsjedništva HDZ-a. Naime, Europska agencija za lijekove odobrila je Pfizerovo cjepivo protiv COVID-19, a Plenković je uvjeren da će se velika većina građana u Hrvatskoj htjeti cijepiti.

Sjednica Predsjedništva HDZ-a najavljena je za 17 sati. Premijer Plenković komentirao je uoči sjednice cjepivo i nabavku zrakoplova. Naime, cjepivo protiv korone dobilo je uvjetno odobrenje u EU.

Pročitajte i ovo Tomislav Tomašević formiranje vlasti i EU izbori Tomašević o Plenkoviću: "Meni je to izraz slabosti i nesigurnosti." Uputio je poruku i SDP-u Ivan Penava predao liste za EU parlament utrka za sastavljanje vlade Penava uputio poruku Plenkoviću: "To je izigravanje naših stavova, upozoravam ga..."

"Vlada će dokument o cjepivu usvojiti u srijedu. Ja sam za cijepljenje i tu nema nikakvih dilema, konzultirat ću se s liječnicima, s obzirom da sam nedavno prebolio koronavirus, ali cijepit ću se", kazao je. 

Danas je zabilježen manji broj novooboljelih, a Plenković smatra kako je pad broja novozaraženih dijelom i zbog mjera. "Ovaj period u koji sad krećemo od sutra pa do 8. ili 10. siječnja jako je važan da jednim discipliniranim ponašanjem najvećeg dijela naših građana smanjimo što je više moguće zarazu, to je cilj", napomenuo je. 

Komentirao je i nabavu zrakoplova. 

Naime, međuresorno povjerenstvo za nabavu višenamjenskog borbenog aviona premijeru je u ponedjeljak uputilo studiju izvedivosti nakon što su jednoglasno odlučili o najboljoj ponudi za nove i korištene avione, priopćili su iz vlade, ističući da su "zbog zaštite integriteta procesa" ti podaci klasificirani.

Premijer nije želio reći koji su zrakoplov Vladi preporučili, te se ta informacija i dalje drži u tajnosti. 

"Nećemo odgoditi nabavu aviona. Vladino međuresorno povjerenstvo je napravilo cijelu analizu nakon ponuda koje su došle. Vlada će temeljito proučiti sve aspekte i nakon nekoliko sljedećih tjedana ćemo detaljnije o tome govoriti. Predsjednik Republike je upoznat s cijelom analizom".

Komentirao je i unutarstranačke izbore u HDZ-u. "Proveli smo sve izbore, jedino moramo izabrati članove Predsjedništva. Kada se steknu epidemiološki uvjeti, održat ćemo i Sabor. No nama je važno da se sve lokalne organizacije pripreme za lokalne izbore. I to će biti tema današnjeg sastanka", istaknuo je. 

Premijer je odgovarao i na pitanja o eventualnoj odgovornosti Vlade uslijed eventualnog kašnjenja donošenja mjera. 

"Cijelo vrijeme imamo mjere na snazi. Naše su mjere adekvatne i proporcionalne sukladno širenju epidemije. One su poduzimane na temelju stručnih preporuka i svega što se sastoji u toj politici balansiranja i zdravstva i gospodarstva i financija. Okviri koje smo postavili su da neće biti policijskog sata i nema ga, neće biti kompletnog zatvaranja i nema ga.

Gledamo komparativno i kako se drugi bore. Nama je žao svakog izgubljenog života, ovo je opaka bolest, osobno sam je prebolio i nije jednostavna. Drago mi je da sada situacija izgleda bolje", rekao je.

Čak 30 do 40 posto građana izjasnilo se da se ne želi cijepiti, ovisno o istraživanju. Plenković je uvjeren da će se velika većina građana htjeti cijepiti. 

"Cjepivo je jedno od najvećih dostignuća u medicini uopće. Te teze je li cjepivo dobro ili ne...ja vjerujem da će velika većina građana nakon kampanje pokloniti povjerenje struci i znanstvenicima, ali nećemo ići na obavezno cijepljenje", napominje premijer.

Kaže da umiru ljudi koji imaju u prosjeku 70 godina te da će prvih 9000 doza cjepiva ići ugroženim skupinama. "Nije prva doza cjepiva za marketing već za spašavanje života", kaže. Uvjeren je da kako doze budu dolazile da će se velika većina građana cijepiti. 

"U izboru života i smrti, bolji je život", napominje. 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene