U tijeku je sjednica Vlade na kojoj je glavna tema situacija s koronavirusom. Ministar Vili Beroš potvrdio je da je u Hrvatskoj broj zaraženih narastao na 102.

Galerija


Sjednica Vlade ne održava se u Banskim dvorima, nego u prostorijama Nacionalne i sveučilišne knjižnice, kako bi među ministrima mogao biti veći razmak.

Vezani članci Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević, i Valentina Baus Markotić objasnila zašto se još neće proglasiti kraj epidemije: "Nula nije jedini kriterij. Dolaze nam turisti, bit ćemo još oprezniji" Indija među 10 najpogođenijih zemalja - 4 S gotovo 140.000 pozitivnih ljudi, ušli su među deset najpogođenijih zemalja svijeta: "Let kako bih se vidio s obitelji je kao ulazak u ratnu zonu"

''Svi su ministri tu, što govori o ozbiljnosti situacije'', rekao je uvodno premijer Andrej Plenković i podsjetio koje su sve mjere na snazi od ponoći. Broj zaraženih narastao je na 102, potvrdio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Premijer je potvrdio da će Vlada poduzeti sve što je u njezinoj moći da pomogne gospodarstvu. Rekao je da za paket zakona očekuje potporu u Saboru, a naglasio je da je Vlada na telefonskoj sjednici prihvatila neke amandmane oporbe. Zahvalio je zdravstvenim djelatnicima koji su na prvoj crti obrane. Apelirao je na poseban oprez sugrađana starije dobi da se pridržavaju mjera i na njihove obitelji i volontere da im pomognu. ''Ostanite kod kuće'', poručio je. Rekao je da se Hrvatska nikada nije suočila s ovakvom situacijom i da su mjere strože nego što smo dosad imali u Hrvatskoj. Večeras će se obratiti naciji kako bi ponovio da je situacija izvanredna.

Andrej Plenković
Sjednica Vlade u NSK-u Foto: DNEVNIK.hr

Ministar Beroš izvijestio je o najnovijim podacima u Hrvatskoj i svijetu te rekao da zabrinjava dnevni porast zaraženih u Italiji, Njemačkoj, Španjolskoj. Tvrdi da je hrvatski zdravstveni sustav spreman odgovoriti na svaki scenarij. I on je apelirao na disciplinu i solidarnost svih građana te podsjetio na upute.

Andrej Plenković
Upute za ponašanje zbog koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr

Beroš je izvijestio o pripremnim radnjama za osnivanje respiratornog intenzivističkog centra za liječenje oboljelih od koronavirusa (KB Dubrava). Uspostava centra planirana je tako da se dio objekata bolnice žurno osposobi za prihvat bolesnika. Glavna zgrada je plan B. Slični primarni centri uspostavit će se i u Rijeci, Splitu i Osijeku. Vlada je donijela odluku o pružanju pomoći Oružanih snaga Ministarstvu zdravstva za vrijeme trajanja epidemije. Ministar obrane Damir Krstičević rekao je da je Hrvatska vojska spremna osigurati dodatne kapacitete za zbrinjavanje bolesnika i postavljanju šatora u KB-u Dubrava. ''Počinjemo odmah, radit ćemo u tri smjene i sve će biti gotovo u dva dana'', najavio je.

Vlada je dala upute za rad državnih uprava, ali i javnih službi. ''Trebaju biti pripremljeni na drugačiji oblik rada s ciljem sprječavanja širenja zaraze'', rekao je ministar uprave Ivan Malenica. ''Ravnatelji i čelnici tijela visokih učilišta, srednjih i osnovnih škola dužni su organizirati rad ustanova u suradnji s Ministarstvom znanosti i obrazovanja tako da se nesmetano odvija nastava na daljinu'', rekla je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak. To znači da nastavnici više neće morati dolaziti u škole. I dalje treba osigurati prihvat djece u vrtićima i nižim razredima za roditelje koji rade.

Najnovije vijesti iz minute u minutu možete pratiti ovdje.