Ilustracija: Thinkstock
Ilustracija: Thinkstock

Sindikat novinara upozorava da su u Hrvatskoj počela otpuštanja honorarnih suradnika u medijima, kao i drastično smanjivanje prava i primanja.


''Novinari su ti koji građane obavještavaju o situaciji s pandemijom koronavirusa, o mjerama zaštite, uputama Civilnog stožera i zaslužni su za to da građani razlikuju točne vijesti od lažnih informacija'', priopćio je Sindikat novinara.

Vezani članci Cijepljenje protiv koronavirusa, ilustracija Građani mlađi od 60 godina koji su primili AstraZenecu ponovljenu dozu dobit će od drugog proizvođača Njemačka uvela novi set mjera U borbi protiv trećeg vala Njemačka uvodi novi set mjera na nacionalnoj razini: Policijski sat i zatvaranje trgovina glavni su segmenti

Upozoravaju da novinari informiraju javnost i o ostalim događajima, da hodaju po gradu opasnom po život. ''Ako novinari ne mogu raditi svoj posao, ako dobiju otkaz, ako nemaju od čega živjeti, javnost će biti uskraćena za važne informacije'', poručuju.

Upozoravaju da novinarstvu prijeti nova kriza nalik na onu iz 2008., pa naglašavaju da demokracija u Hrvatskoj ne može dopustiti novu eroziju medijskog sektora jer njome nestaje i informiranost građana. ''To bi imalo pogubne posljedice za javnost, demokraciju, ali i političko ozračje u zemlji'', zaključuje Sindikat i ponovno traži od Vlade da prihvati mjere koje bi se odnosile i na novinare.

Priopćenje Sindikata novinara Hrvatske pročitajte u nastavku: