Koronavirus, ilustracija
Koronavirus, ilustracija Foto: Afp

Policija u Seulu uhitila je 88-godišnjeg Lee Man-heeja, čelnog čovjeka crkve čijih 5000 zaraženih čini 36 posto svih inficifranih u Južnoj Koreji.


Južna Koreja uhitila je u subotu vođu vjerske sekte povezane s najvećim žarištem koronavirusa u zemlji, javio je BBC, dodajući da se više od 5000 članova Kristove crkve Shincheonji zarazilo virusom Sars-CoV-2.

Vezani članci Građani nose maske Lokalni stožeri šalju izvješća: U Zagrebu 17 novooboljelih osoba, Vukovarsko-srijemska županija danas ima samo jedan novi slučaj Krunoslav Capak i Sanja Vištica - 4 Capak: "Na jesen će sve biti teže kontrolirati, sigurno ćemo morati donositi nove odluke''

Radi o 88-ogodišnjem Lee Man-heeju, čelnom čovjeku te crkve čijih 5000 zaraženih čini 36 posto svih inficifranih u Južnoj Koreji.

Vlasti ga optužuju da je od epidemiologa koji su pokušavali utvrditi kontakte skrivao informacije o pripadnicima skupine i održanim skupovima.

Crkva kaže da Lee drži do privatnosti svojih članova, ali da nikad nije tajio podatke.

U priopćenju ističe da je Lee bio zabrinut zbog "prekomjernog broja zahtjeva" za osobnim podacima pripadnika crkve, ali nikad nije pokušao omesti istragu.

Južna Koreja ima trenutno 14.336 slučajeva koronavirusa i 300 umrlih.

Lee je uhićen u subotu rano ujutro, nakon provedene istrage. Sudac je rekao da postoje znakovi da su dokazi vezani uz slučaj uništeni.

Lee Man-hee sebe smatra inkarnacijom drugog dolaska Isusa Krista i predstavlja se kao "obećani pastor".

Crkvu je utemeljio 1984. Ona ima 230.000 članova a mnogi je smatraju sektom.

Njegovi sljedbenici vjeruju da će njih 144.000 Lee povesti sa sobom na nebo.