Ministar zdravstva Vili Beroš
Ministar zdravstva Vili Beroš Foto: Milan Sabic/Pixsell

U priopćenju Kluba zastupnika SDP-a navode kako su "zgroženi ovakvim nastavkom politike 'umivenog' Andreja Plenkovića i cijeloga HDZ-a", te pitaju gdje su institucije koje su dužne rasvijetliti o kakvoj se korupciji u KBC-u "Sestre milosrdnice".


Klub zastupnika SDP-a ocijenio je, u osvrtu na snimku razgovora stranačkih kolega iz HDZ-a Dijane Zadravec, zamjenice ravnatelja KBC-a "Sestre milosrdnice" i ministra Vilija Beroša, koja je procurila u medije, da se politiziranje u zdravstvu na HDZ-ov način, nažalost, nastavlja.

Vezani članci Mario Banožić - 1 Mario Banožić nakon prozivki izabran za novog predsjednika vukovarsko-srijemskog HDZ-a: "Stranka mora vratiti snagu na istoku gdje je gubila proteklih godina Premijer Andrej Plenković Plenković o kandidaturi Lovre Kuščevića: "Nije on ni za što još kriv, ima se pravo kandidirati, očito ima podršku"

"Osim što se akteri u medijima cijeli dan prepucavaju oko toga tko je snimao razgovor i je li to bilo uz privolu ili ne, kao i hoće li se za to međusobno tužiti, još je veći skandal činjenica da prof. Zadravec upozorava ministra, očito ne prvi puta, na namještanje natječaja kojeg naziva koruptivnim, a koji je namijenjen ponovnom izboru samo jednog čovjeka - dosadašnjeg ravnatelja prof. Zovaka", istaknuto je u utorak u priopćenju Kluba zastupnika SDP-a.

Dodaje se kako Zadravec upozorava Beroša na protuzakonitost i protustatutarnost natječaja, navodi da je pisala Upravnom vijeću i Berošu osobno o razmjerima korupcije u KBC "Sestre milosrdnice", na što joj ministar pak odgovora "da joj je vrh stranke, uključujući Andreja, poslao jasnu poruku“.

Ne ulazeći u motive i želje pojedinaca da budu ravnatelji velike zdravstvene ustanove u SDP-u su, kako je navedeno, "zgroženi ovakvim nastavkom politike 'umivenog' Andreja Plenkovića i cijeloga HDZ-a", pitaju gdje su institucije koje su dužne rasvijetliti o kakvoj se korupciji u KBC-u "Sestre milosrdnice".

U SDP-u se pitaju i "kada će prestati politiziranje u svakom segmentu društva, uključujući i u zdravstvu? Kad će osnovni kriterij biti znanje, stručnost, poštenje, a ne stranačka iskaznica HDZ-a? Kad će se rasvijetliti korupcija, nepotizam i klijentelizam i u drugim zdravstvenim ustanovama u Republici Hrvatskoj, od Grada Zagreba do pojedinih županija".

Veća vjerodostojnost Nacionalnoga stožera uz manje politiziranja struke

Osim toga, u SDP-u smatraju da bi, uz manje politiziranja struke, postojeći Nacionalni stožer imao veću vjerodostojnost, više bi se slušale preporuke stručnjaka, javnost se ne bi zbunjivala dvostrukim kriterijima i upitnim odlukama, i bilo bi zasigurno više pridržavanja epidemioloških mjera, kao i manje zaraženih u Republici Hrvatskoj.
Ovakvim pak pogodovanjem Stožera politici HDZ-a i Andreja Plenkovića ugrožena je cijela Hrvatska, zdravstveno, politički i ekonomski, ustvrdio je Klub zastupnika SDP-a,

Iz SDP-a traže da sve svoje odluke spomenuti Stožer obrazloži pred Hrvatskim saborom te da bude lišen svakoga politiziranja. Također će, stoji u priopćenju, inzistirati na otkrivanju i kažnjavanju korupcije u javnom, društvenom i političkom životu Hrvatske, bez obzira na stranačke boje.