Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BANSKI DVORI

Plenković nakon sastanka sa Znanstvenim savjetom: "Situacija je ozbiljna, bude li potrebno - razmatrat ćemo nove mjere"

Premijer Andrej Plenković
Premijer Andrej Plenković Foto: DNEVNIK.hr
U Banskim dvorima je završio sastanak Znanstvenog savjeta u vezi s pandemijom koronavirusa.

Predsjednik Vlade Andrej Plenković sastao se s članovima Znanstvenog savjeta koji Vladu savjetuje o problematici aktualne pandemije.

Pročitajte i ovo Vili Beroš i Krunoslav Capak Korona baj-baj VIDEO Otkriveno tko će ipak morati u izolaciju, Capak priznao: "Cjepivo je bilo razočaranje" Ilustracija Kraj restrikcija Vlada objavila kraj epidemije: Pogledajte do kada morate izvaditi dokumente da vas ne kazne

Kako je rekao, predstavljene su nove mjere. "Nakon analize kretanja epidemije i efekata mjera koje smo usvojili prije tri i pol tjedna, najbitnije je da su svi članovi savjeta podržali nove mjere. Konstatirana je ozbiljnost situacije", rekao je Plenković i dodao da će, bude li potrebno, donijeti nove mjere kako bi se smanjilo širenje zaraze. 

Rekao je da u savjetu nema jednoumlja. "Oni rade besplatno, njihov doprinos je hvalevrijedan cijelo ovo vrijeme. Postoje različiti pogledi, no s obzirom na mjere koje smo predstavili i osluškivanje znanstvenika, usuglasili smo se za podršku mjerama, ocjeni da je situacija ozbiljna i ukoliko bude potrebe - razmatrat će se donošenje novih mjera", objasnio je Plenković.

Izbjegavanje suvišnih kontakata

"Uz sav respekt koji imamo prema svim našim zaposlenicima u  ugostiteljstvu, nama je jako bitno za ekonomiju da zadržimo proizvodnju i rad u drugim aktivnostima. Naši građani trebaju izbjegavati suvišne socijalne kontakte. Virus ne ide drugačije, već prelazi sa zaražene osobu na onu koja to nije. Apeliram na hrvatske građane i vjerujem u njihovu odgovornost i mudrost", objasnio je Plenković.

"Slijedi dinamika narudžbi i plan cijepljenja u Hrvatskoj. Cjepivo mora imati pouzdanost 99 posto, a cijepit će se oko 70 posto ciljane populacije. Tada možemo govoriti o učincima suzbijanja COVID-19", dodao je.

O kompenzaciji onima koji ostaju bez posla novim mjerama i koji najavljuju Ustavne tužbe kaže da su već prisutne mjere koje su se odnosile na ugostiteljstvo. "S te strane su, mnogi od tih poslodavaca, pokriveni. Neke od mjera su im i dalje na raspolaganju. Rok za prijavu je 25. studenog", rekao je Plenković.

Kolona sjećanja u Vukovaru

Za Kolonu sjećanja u Vukovaru i Torcidin mimohod u Splitu navodi da Vlada pridaje velika ozbiljnost COVID-19 oboljenju. "Kada je riječ o Koloni sjećanja, dane su jasne preporuke HZJZ-a u kojima je dan okvir kako to treba biti. Veći dio građana se toga pridržavao. No, jedan dio ljudi se, ne samo tamo, ne pridržava mjera i na taj način šalje neku poruku. Nema tu politikanstva", rekao je Plenković.

Navodi da se razgovaralo i o školama. "Za održavanje nastave u školama zaduženi su ravnatelji, njihovi osnivači i lokalni stožeri. Oni će odlučiti hoće li se nastava održavati u školama, mješovito ili na daljinu", objasnio je Plenković.

O cjepivima

Krunoslav Capak, ravnatelj HZJZ-a je rekao da se otpočetka vodi brigu o tome da se osigura dovoljnu količinu cjepiva za populaciju RH. "Ugovorili smo 2,7 milijuna doza od Oxforda i AstraZenece. Dobili smo nešto manju količinu iz EU, pa smo s još 900 tisuća doza iz Johnson&Johnson pokrili sve rizične skupine populacije kod nas", kazao je Capak.

Ipak, pojavio se drugi tip cjepiva. "S Pfizerom smo dogovorili isporuku milijun doza. To je malo da bi se pokrilo sve stanovništvo koje bi trebalo cijepiti. Od Moderne smo zatražili dodatni milijun doza", objasnio je Capak.

"Cijepit ćemo sve rizične skupine po prioritetima. Prvo će to biti zdravstveni djelatnici i najrizičniji, stariji od 65 godina i kronični bolesnici. Prioriteti su djelatnici u socijalnom sustavu, vojska i policija. Niti jedno od tih cjepiva neće biti registrirano za osobu mlađu od 18 godina. Cijepljenje će biti dobrovoljno", dodao je Capak.

Plenković je u petak nakon prijepodnevnog sastanka s parlamentarnom većinom poručio kako ne bi usvajali nove mjere da ne misle kako one neće imati efekta. Dodao je i kako se bitka protiv koronavirusa može dobiti jedino ako svi u tome solidarno sudjeluju.

Nove mjere

Stožer je danas obavijestio javnost o novim mjerama koje će se primjenjivati od subote u ponoć do 15. prosinca.

Mjere se odnose na ograničenje javnih događanja i okupljanja na 25 osoba umjesto 50, kako je bilo do sada, ograničenje svadbenih svečanosti na 15 umjesto 30 osoba, dok na pogrebima može biti prisutno najviše 25 osoba umjesto 30, a sućut se ne smije izražavati bliskim kontaktom.

Privatne svečanosti ograničavaju se na 10 osoba umjesto 15, a sportska natjecanja mogu se održavati bez gledatelja te uz pridržavanje mjera kao dosad.

Obustavlja se rad noćnih klubova, kasina i automat-klubova, a ostali ugostiteljski objekti radit će do 22 sata, uz istaknutu obavijest o najvećem broju gostiju koji mogu biti u objektu sukladno preporukama HZJZ-a.

Takvu obavijest o najvećem broju kupaca morat će istaknuti i prodavaonice i trgovine, a obveza je svih trgovina i trgovačkih centara da u vrijeme očekivanog dolaska većeg broja kupaca, kao što su sniženja i predblagdanske nabave, poduzmu dodatne mjere kako u prostorima ne bi boravio veći broj kupaca od dopuštenog.

Za okupljanja koja nisu ograničena na 25 osoba, a to su profesionalni umjetnički programi, kinoprojekcije, vjerski obredi i sjednice predstavničkih tijela uvedena su dodatna ograničenja.

Broj prisutnih osoba ograničava se na veličinu prostora, a za svaku osobu moraju biti osigurano četiri četvorna metra površine uz pridržavanje mjera.

Također se uvodi zabrana prodaje alkoholnih pića od 22 sata do 6 sati ujutro. Stožer je donio i odluku kojom se uvode strože mjere za Varaždinsku i Osječko-baranjsku županiju i Daruvar.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene