Cijepljenje, ilustracija
Cijepljenje, ilustracija Foto: Josip Regović/Pixsell

U utorak je u Sjedinjenim Državama prijeđen prag od 50 posto potpuno cijepljenih odraslih osoba, objavila je Bijela kuća.


Više od 60 posto odraslih (ili blizu 160 milijuna ljudi) primilo je najmanje jednu dozu jednog od tri odobrena cjepiva u zemlji.

Vezani članci Koronavirus u Pekingu Može se kad se hoće: U glavnom gradu najmnogoljudnije zemlje cijepljeno više od 90 posto odraslih stanovnika Cijepljenje, ilustracija Pozvali sve na cijepljenje, a doza im nestalo već nakon 10 minuta: "Kako da budemo odgovorni?"; Stiglo i objašnjenje: "Došli su nam iz susjednih županija..."

"Sada je 50 posto svih odraslih Amerikanaca u potpunosti cijepljeno!", tvitao je Cyrus Shahpar, zadužen za praćenje podataka za Bijelu kuću.

To znači da su te osobe primile dvije injekcije Modernina ili Pfizer/BioNTechova cjepiva, ili jednu dozu cjepiva Johnson & Johnson.

Nakon sporog početka krajem 2020. godine, administracija predsjednika Joea Bidena je predvodila kampanju masovnog cijepljenja.

Tempo kampanje cijepljenja je padao između sredine travnja i sredine svibnja kada je trebalo nagovoriti najskeptičnije i najravnodušnije.

Broj dnevno cijepljenje je ipak nedavno počeo rasti. Cijepljenje Pfizerovim cjepivom pokrenuto je prije dva tjedan za mlade od 12 godina, kao i brojni poticajni programi za cijepljenje osobe, poput lutrije.

Predsjednik si je odredio cilj da do 4. srpnja s najmanje jednom dozom bude cijepljeno 70 posto odraslih u Sjedinjenim Državama.