Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna
uživo

UŽIVO Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

žestoko u saboru

Oporba kritizirala najavu da se iz samoizolacije može na izbore: ''Stranka zlostavlja struku''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Saborska oporba u utorak je problematizirala izjavu ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslava Capaka da će na skore izbore moći i osobe u samoizolaciji navodeći da Nacionalni stožer civilne zaštite odluke donosi pod utjecajem politike.

Arsen Bauk, iznoseći stajališta Kluba zastupnika SDP-a, ustvrdio je da svakodnevno svjedočimo "zlostavljanju struke 'od strane' stranke", referirajući se na odluke Nacionalnoga stožera civilne zaštite.

Pročitajte i ovo Sabornica - 1 Krenula je kampanja Ovo je jedini političar koji već sada zna da ima mjesto u Saboru Branko Bačić (Foto: Dnevnik.hr) saborsko glasanje u globusu Bačić komentirao tvrdnje oporbe da vladajući žele svojevoljno odgoditi parlamentarne izbore

"Struka je rekla da su oni koji su u samoizolaciji i izlaze van maltene bioteroristi, odredila da su oni ozbiljna prijetnja i počela ih kažnjavati, a onda je stranka odredila da bi trebalo ići na izbore", ustvrdio je Bauk.

"Bit će kako struka odluči postalo je bit će kako stranka odluči", rekao je Bauk i ocijenio da se time nepovratno urušava autoritet stručnjaka i povjerenje u njihove odluke. "Najveća je opasnost da dobre odluke koje Stožer donosi ljudi počnu gledati s prijezirom jer ih smatraju političkim odlukama", zaključio je i pozvao "stranku da prestane zlostavljati struku".

''Stožer se distancirao od struke''

Tomislav Žagar (Klub zastupnika HSU-a, SNAGA-e, nezavisnih zastupnika i Nove politike) ocijenio je Capakovu izjavu o izlasku na izbore osoba u samoizolaciji opasnom sa stajališta sigurnosti zdravlja građana i poštivanja pravila.

Podsjeća pritom da su mnogi građani platili kaznu zbog kršenja samoizolacije. "Možemo zaključiti da se Stožer distancirao od zakona i od struke, pa možemo reći i od logike, a jedino se nije distancirao od stranačke pripadnosti, ta je poruka opasna”, ustvrdio je Žagar.

Zastupnik Ivan Pernar sve je pak nazvao lakrdijom u režiji HDZ-a.

Branko Bačić (Klub HDZ-a) istaknuo je da, kad je u pitanju struka i kad je u pitanju politika, Hrvatska se uspješno nosi s koronakrizom i primjer je brojnim drugim državama.

"Da smo slušali SDP, onda struka ne bi upravljala ovom krizom, a onda bi se politika urušila. To je očito bio cilj SDP-a, da se proglasi izvanredno stanje i dvotrećinskom većinom donose odluke, a nakon toga bi Hrvatska završila tamo gdje su završile mnoge druge države koje su upravljanje krizom dale u ruke samo politici", rekao je Bačić.

O izborima

Bačić je postavio i pitanje oporbi koji su im prikladni datumi za održavanje izbora u Hrvatskoj. "Ako se plašite izbora, plašite se preuzimanja odgovornosti za Hrvatsku", poručio je oporbi. Stjepan Čuraj (Klub zastupnika HNS-a) ustvrdio je da bi se oporba "digla na zadnje noge" i kada bi vladajuća većina rekla da ne želi održati izbore zbog sigurnosti. Pitanje nije održati izbore ili ne, već samo kada ih održati, poručio je. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene