Cijepljenje životinja, ilustracija
Cijepljenje životinja, ilustracija Foto: Getty Images

Rusija je još u ožujku objavila da je registrirano prvo cjepivo za životinje. Za cijepljenje životinja iskazan je veliki interes, poručuju, a u cijepljenju koriste Carnivac-Cov.


Rusko cjepivo Carnivac-Cov trenutno je jedino registrirano cjepivo protiv korone za životinje. Nekoliko je regija već počelo cijepljenje u veterinarskim klinikama, priopćeno je iz službe veterinarskoh nadzora.

Vezani članci Testiranje na koronavirus - 2 Pandemija u zamahu: Još 1394 novozaražena, sve više pacijenata po bolnicama i na respiratorima Koronavirus u Srbiji Susjedi sve bliže brojci od 8000 novozaraženih, COVID propusnice trebat će za ulazak u kafiće

Interes za cjepivo Carnivac-Cov iskazale su neke zemlje u EU, Argentina, Južna koreja i Japan, poručuju iz Službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor, piše BBC.

Iako znanstvenici tvrde kako trenutno nema dokaza o tome da životinje imaju značajnu ulogu u širenju bolesti na ljude, infekcije koronom su potvrđene kod raznih životinjskih vrsta širom svijeta, primjerice pasa, mačaka, majmuna i kod nerca.

Razdoblje imuniteta koje se kod životinja stvara nakon cijepljenja procjenjuje se na šest mjeseci. Julija Melano, savjetnica direktora federalne Službe za veterinarski i fitosanitarni nadzor kazala je kako se bilježi porast zahtjeva za cijepljenjem.

"Zahtjeve predaju uzgajivači, vlasnici kućnih ljubimaca koji često putuju, ali i građani čije životinje slobodno šetaju", dodala je Melano. Slično cjepivo razvija i američka veterinarska farmaceutska tvrtka Zoetis.