Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nema sankcija

Zabranili razgovor o koroni, dolazi sve više ljudi: ''Jednostavno želimo predahnuti"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Natpis iznad šanka je jasan - svaki razgovor o koronavirusu i svemu s njime povezanom strogo je zabranjen. Upraviteljica malenog bara u rimskome predgrađu svojim gostima želi omogućiti predah od globalne pandemije i uživanje u kavi.

"Već se mjesecima govori samo o tomu pa smo mi odlučili razvedriti atmosferu", kaže Cristina Mattioli, upraviteljica bara koji se prikladno zove "Feeling".

Italija je bila prva europska zemlja pogođena pandemijom i pretrpjela je najduže i najstrože karantene. Nakon nekoliko ugodnih ljetnih tjedana, kad se život zamalo vratio u normalu, pandemija ponovo dominira svime.

"Nije to stanje poricanja ili nerazumijevanja onoga što nas okružuje, nego jednostavno želimo predahnuti", rekla je Mattioli AFP-u. Većina gostiju pozitivno je reagirala na zabranu.

Bruna Piazza, koja ondje redovito dolazi, misli da je to sjajna ideja. "Siti smo COVID-a, ne možemo to više podnijeti. Kamo god idemo, samo o tome razgovaraju", rekla je. "Sretna sam da mogu razgovarati o bilo čemu drugome."

Pročitajte i ovo Jedan od punktova za brzo testiranje na COVID-19 u Parku Stara Trešnjevka Bez uputnice i besplatno Počela brza testiranja na više lokacija u Zagrebu, ovdje je sve što o njima trebate znati. Bandić poručio: "Prvi smo u Hrvatskoj"

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna pilot-projekt Ukidaju samoizolaciju iako imaju najviše umrlih u Europi: Novo pravilo za kontakte bez simptoma

Koronavirus je, ipak, i ondje prisutan. Dezinficijensi su na stolovima, a maske nose svi koji ne jedu ili ne piju. Bar se mora zatvoriti u 18 sati po vladinoj uredbi za suzbijanje širenja virusa.

Mattioli je čak onima manje maštovitima na zidovima izvjesila ponudu tema za razgovor, od povijesti do kulture. "To je bio pametan potez, rekao bih čak i neophodan", dodaje drugi redovni gost, frizer Maurizio Ciocari.

"Moramo prestati razgovarati o tome, moramo riješiti problem, a ne o njemu razglabati". A što ako razgovor ipak skrene na zabranjenu temu.

"Nema sankcija, ali pokažem im natpis", smije se 35-godišnja Mattioli.

I čini se da ima uspjeha. Počeli su joj dolaziti novi gosti koji su čuli za bar u kojemu se ne razgovara o koroni.

"Vlasnik kafića u Trentinu, na sjeveru Italije, stavio je sličan natpis, ali me je prvo pitao za dopuštenje", dodaje s ponosom. 


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene