Nakon što je cijelu Hrvatsku pogodila smrt 11-godišnjeg dječaka od upalnog sindroma nakon korone, koji je preminuo u bolnici u Zagrebu, doznaje se o liječenju djece s ovim sindromom i u drugim bolnicama.


U cijeloj Hrvatskoj je dosad bilo 30-ak slučajeva oboljele djece nakon što su imala koronu. Neka su ju preboljela bez simptoma, i tek naknadno razvila kobni sindrom. U Stožeru savjetuju roditeljima kad da odu kod liječnika.

Vezani članci Ilustracija Stožer objavio nove brojke: Provjerite stanje po županijama Laboratorij Stožer objavio najnovije brojke: I danas velik broj novozaraženih, pogledajte stanje po županijama

''U situaciji kad dijete ima visoku temperaturu, osip, grlobolju, bolnost u trbuhu, povraćanje, proljev, većina ljudi se i uputi u zdravstvene institucije. Napomena i za zdravstvene djelatnike je da razmišljaju o ovom sindromu, da se djeca testiraju, osobito ako roditelji znaju da je dijete boravilo negdje gdje je bilo pozitivnih'', poručuje Alemka Markotić.

I u Rijeci se liječio dječak s teškom situacijom. Srećom, on je izliječen. I sami liječnici tek uče o svemu.

''Umor, osip vrlo često otok i crvenilo dlanova i tabana, a onda i zahvaćenost vitalnih organa kao što su bubrezi, srce, jetra, dišni sustav i čitav spektar neuroloških simptoma'', objašnjava Jelena Roganović, predstojnica klinike za pedijatriju KBC-a Rijeka.

Najčešće obolijevaju malena i nešto starija školska djeca, češće dječaci nego djevojčice. Liječnici smiruju i ističu da djeca najčešće prebole koronu bez puno simptoma i posljedica.

Osam slučajeva u Splitu

U Splitu je bilo osam slučajeva djece s upalnim sindromom nakon koronavirusa, od kojega je u Zagrebu preminuo 11-godišnji dječak.

Dosad se vjerovalo da su djeca zaštićena od težih oblika korone, no smrtni slučaj, iako je rijetkost, izazvao je dodatni strah. ''Dijete u toj dobi koje je na početku života, da se izgubi na taj način, to je prestrašno. Čast liječnicima'', kaže Splićanka Dunja.

''Mi smo dosada hospitalizirali osam bolesnika koji su imali kriterije bolesti da bi zadovoljili dijagnozu multiupalnog sindroma. Na sreću svi su izliječeni, od toga su dvoje bili u vitalno ugrožavajućem stanju'', kazao je Veselin Škrabić, predstojnik Klinike za dječje bolesti KBC Split.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju