Obavijesti Video Pretražite Navigacija
BORBA ZA PREŽIVLJAVANJE

Pet tvrtki traži odštetu zbog odluka Stožera i Vlade: ''Bili smo profitabilni, danas smo ruine pred stečajem''

Udruga Glas poduzetnika (UGP) predstavila je odluku o uručivanju zahtjeva za mirno rješenje i eventualne tužbe za pet tvrtki iz najugroženijih sektora Županijskom državnom odvjetništvu kao prvi korak u postupku koji je pokrenut zbog, kako smatraju, diskriminatornih odluka Stožera civilne zaštite i Vladinih neadekvatnih ekonomskih mjera.

"Pet poduzetnika koji su do pandemije bili profitabilni danas su postali ruine pred stečajem, ali ne svojim lošim radom", istaknuo je prvi čovjek UGP-a Hrvoje Bujas na konferenciji za medije na kojoj je predstavljena odluka kojom je UGP DORH-u uručio pet zahtjeva za mirno rješenje spora.

Pročitajte i ovo Andrija Jarak i Branka Prišlić "Diskriminatorne mjere" Poduzetnici podižu ustavne tužbe, pomaže im Glas poduzetnika: "Mi smo došli do kraja, došli smo pred zid"

U njima poduzetnici od države traže obeštećenje zbog odluka Stožera civilne zaštite koje drže diskriminatornima te ekonomskih mjera Vlade za koje tvrde da su neadekvatne.

Hrvatska je jedina članica Europske unije koja nije obeštetila svoje poduzetnike dok je primjerice Austrija svoje poduzetnike prošle godine obeštetila s 80 posto prometa iz 2019, a Njemačka za 70 posto, upozorio je Nikola Božić, vlasnik ugostiteljske tvrtke Đurina hiža. 

On je s kolegama iz još četiri tvrtke - Shark attack, Svikoncerti, Caffe&wine bar Rijeka i Locuples, odlučio krenuti u proces obeštećenja, koji financira i logistički potpomaže UGP, a pravno vodi odvjetnički ured Matić i partneri d.o.o.

Odvjetnik Mate Matić objasnio je da ured ne može odmah početi s tužbama, već može zatražiti pokušaj mirnog rješenja nastale situacije. Smatra da je riječ o dobroj prilici države da pokuša u razdoblju od tri mjeseca, što je vrijeme za odgovor, pronaći rješenje po uzoru na druge države.

Pročitajte i ovo Dražen Oreščanin Niz reakcija Oreščanin ima kontraprijedlog: "Ako radiš u javnoj službi i nisi se cijepio – nema plaće"

"Stožer civilne zaštite donio je 13 odluka na temelju ničega. Morali su barem imati istraživanja da donesu neke odluke", istaknuo je Matić te podsjetio da je predsjednik Republike Zoran Milanović rekao da se nakon pojave pandemije trebalo proglasiti izvanredno stanje.

"Time bi se Stožeru otvorila mogućnost da svojim odlukama ograniči nečija prava. Stožer je povrijedio Ustav i ustavna prava poduzetnika, povrijeđene su odredbe članka 49., članka 50. i članka 54. Ustava, koji jasno govore da nitko ne može biti doveden u diskriminirajuću poziciju'', naglasio je Matić.

Tužbe su pripremljene, imaju vremena tri mjeseca reagirati, a ako ne reagiraju, onda se nama otvara prostor za podnošenje tužbe redovnom sudu općinske nadležnosti radi naknade štete, objasnio je Matić.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene