Obavijesti Video Pretražite Navigacija
"Diskriminatorne mjere"

Poduzetnici podižu ustavne tužbe, pomaže im Glas poduzetnika: "Mi smo došli do kraja, došli smo pred zid"

Pet tvrtki iz najugroženijih sektora, uz potporu Udruge Glas poduzetnika, podnose ustavnu tužbu zbog diskriminatornih odluka Stožera civilne zaštite i neadekvatnih Vladinih ekonomskih mjera.

Putničke agencije, povremeni prijevoz, ugostiteljstvo i sezonski obrtnici traže odštetu. Tužbu je komentirao i premijer koji je naveo kako su u privatni sektor dali 12 milijardi kuna te da su osigurali čitav niz kreditnih linija za pomoć privatnim poduzetnicima.

Pročitajte i ovo Zoran Milanović i Andrej Plenković Večeras od 19 sati Tko će sastaviti Vladu? Glasajte u Dnevniku Nove TV Zoran Milanović, Andrej Plenković - 3 Večeras u Provjerenom Ako ste ih zaboravili: Plameni jazavac, gojenac, šmrkavac, nilski konj... Nisu to klinci, nego najmoćniji političari u Hrvatskoj

"Mislim da smo s te strane učinili sve što je država mogla učiniti u ovim okolnostima. Što se tiče tužbi, nije prvi put pa ćemo vidjet što će tu biti. Ne znam sadržaj, a što se tiče naše politike - mi iza nje stojimo, jako smo ponosni na nju u smislu što smo učinili za hrvatskoga radnika i hrvatske poslodavce", kazao je predsjednik Vlade Andrej Plenković.

"Došli smo pred zid"

Reporter Dnevnika Nove TV Andrija Jarak o tužbi je razgovarao s Brankom Prišlić, glavnom tajnicom Udruge Glas poduzetnika.

Na pitanje novinara zbog čega dižu ustavnu tužbu, Prišlić je kazala: "Nakon više od godinu dana pregovaranja i predlaganja Vladi RH, mi smo došli do kraja, došli smo pred zid".

"Udruga Glas poduzetnika financira i logistički potpomaže tužbu koju će podnijeti jedan renomirani zagrebački odvjetnički ured u ime pet tvrtki iz najugroženijih sektora. To je prijevoz putnika, turističke agencije, ugostiteljstvo i isto tako sezonski obrtnici. Svima njima je povrijeđeno pravo koje im je zagarantirano člankom 54. Ustava RH, a to je da svatko ima pravo na rad i slobodu rada", dodala je Prišlić.

"Diskriminatorne mjere"

"Kako Vlada nije ništa napravila za naše poduzetnike, a mjere su bile diskriminatorne, očekujemo da ćemo za naše poduzetnike dobiti obeštećenje", objasnila je Prišlić.

Navodi da je glavni motiv za tužbu borba za poduzetnike.

"Godinu dana Vlada ništa nije napravila za naše poduzetnike. Ono što mi želimo je da se konačno čuje glas poduzetnika. Poduzetnici iz najugroženijih sektora, od kojih i dan danas neki ne mogu raditi, su stvarno jako oštećeni", kazala je prišlić.

"Primjerice, imamo tvrtku koja je za hladni pogon u prošloj godini imala trošak milijun kuna. Ona se prijavi na natječaj i dobije samo 9000 kuna. To nije niti 1 posto troška", rekla je Prišlić i dodala da su u udruzi sigurni kako će se ovim načinom nešto napraviti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene