Sjever Hrvatske u ovo je doba prošle godine tresla epidemiološka katastrofa. Rekordi s novooboljelima padali su na dnevnoj bazi, a za prijem pacijenata koristio se i hotel.


Jednako loše je i danas. U Čakovcu je reporter Dnevnika Nove TV Ivan Čorkalo koji javlja da stanje - nije dobro.

Vezani članci Testiranje na koronavirus Nacionalni stožer objavio nove brojke: Pogledajte koliko je novozaraženih u Hrvatskoj Koronavirus u Sjevernoj Koreji Eksplozivna epidemija: Prošli tjedan imali su prvi slučaj korone, a sad su na više od milijun, dignuli su vojsku

Kapaciteti su popunjeni, a pritisak će izdržati vrlo kratko. Posebno zabrinjava klinička slika pacijenata jer su gotovo svi kandidati za respirator.

Na pitanje o dramatičnoj situaciji s COVID pozitivnom petomjesečnom bebom koju je ta bolnica zaprimila, ravnatelj Županijske bolnice Čakovec Igor Šegović je kazao kako svakodnevno na Odjelu pedijatrije gledaju COVID pozitivnu djecu.

"No još nismo imali toliko teški slučaj - COVID pozitivno žensko dojenče u dobi od nekoliko mjeseci s upalom pluća i kašljem kojemu se stanje u roku od sat-dva toliko pogoršalo da je dijete bilo takvo da smo mislili da može umrijeti", kazao je Šegović.

"Brzom rerakcijom sestara i nas, liječnika, uspjeli smo dijete vratiti u život i dijete je sada na Odjelu pedijatrije, dobro. Za nekoliko dana ima kontrolni RTG pregled pluća i bit će sve u redu", dodao je.

"Nije samo to, imamo dijete staro 5 i pol tjedana s povišenom temperaturom i lošim nalazima. Sve je više bolesne djece i to je ono što zabrinjava", kazao je Šegović.

Trenutno pedesetak pacijenata u bolnici

Na pitanje o tome koliko je pacijenata trenutno je u bolnici, navodi da ih je pedesetak pacijenata, a do jutra će ih biti šezdesetak.

"Svakih nekoliko dana otvaramo COVID odjel", navodi i dodaje: "Svakodnevno nam se odjeli pune, a većina pacijenata, od ovih 50 - 36 ih nije cijepljeno. Za većinu se može naći razlog zašto cjepivo nije odradilo. Ili dobivaju lijekove koji smanjuju imunološki sustav i smanjuju odgovor na cjepivo pa se može se naći razlog zašto cjepivo nije odradilo".

Respiratori popunjeni

Respiratori su popunjeni, dodaje Šegović. "Ali još više imamo pacijenata koji zahtijevaju takozvano neinvanzivnu ventilaciju i koji su granični i u svakom trenutku mogu imati potrebu za respiratorom", rekao je.

"Pri kraju smo s uređajima, nabavljamo nove, moram pohvaliti Županiju i Ministarstvo i druge bolnice koji su na moju molbu poslali aparate koje ne koriste", dodao je Šegović.

"Isto tako, stojimo na raspolaganju, ako ćemo imati koji aparat viška, ustupit ćemo ga", ističe.

Za odlučivanje o tome koga staviti na respirator kaže kako se nada da neće doći do te situacije te da nisu sami u tome.

''Mi unaprijed moramo predvidjeti takvu situaciju da se ne bi doveli do toga i da se pruži pomoć onima koji ju trebaju. Ako treba, da se pacijenta i prije transportira, a ne da dođemo u situaciju da imamo jedan respirator za dva pacijenta", objasnio je Šegović.

Prošle godine više pacijenata, ali blaže slike

Što se prošle godine tiče, navodi kako je u najgorem slučaju bilo oko 150 pacijenata u bolnici.

"Tada smo imali za neke pacijente blaže kliničke slike, neke smo zbrinjavali u bolnici, a neke i u hotelu. Nama je cilj pacijente što više zbrinjavati u bolnici jer je to za pacijente nasigurnije", kazao je Šegović.

"Razlika je sada što su kliničke slike puno teže, većina pacijenata zahtijeva jedan oblike respiratorne potpore", zaključio je Šegović.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju