Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Na presici Stožera

Capak o cijepivu AstraZeneca: "Konzumacija putra ili pohane svinjetine, to je sve puno veći rizik od cijepljenja"

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo na presici Nacionalnog stožera govorio je o nuspojavama cjepiva AstraZenece i Johnson&Johnsona.

Dio građana ne želi primiti cjepivo AstraZenece zbog nuspojava. O kolikom se riziku zaista radi, na presici Nacionalnog stožera u petak je govorio ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Pročitajte i ovo Krunoslav Capak Nema novih mjera Porast zaraženih u Europi! Capak o koronavirusu: "Imamo tri nova soja, situacija je stabilna" Krunoslav Capak vraćanje maski? Čekaju li nas radikalne epidemiološke mjere na jesen? Capak potvrdio da nema ništa od ukidanja izolacije

"Što se tiče cjepiva AstraZenece, ono je na određeni način stigmatizirano jer je tu bilo prvo rečeno da ne štiti starije osobe pa su se pojavile tromboemboljske nuspojave, neke zemlje su uvele potpunu zabranu korištenja AstraZenece", naveo je Capak i dodao da, kako vrijeme protiče, dolaze dokazi i nova znanstvena saznanja o tom cjepivu.

"Neka istraživanja dokazuju da AstraZeneca štiti bolje starije osobe od mRNA cjepiva. Ono što sada treba reći je da je cjepivo odobreno od EMA-e uz vrlo pažljivu kontrolu dokumentacije i ono što se pojavilo u malim brojevima nuspojava ne daje nam za pravo da kažemo kako su druga cjepiva bolja. Podsjetio bih da su Britanci pretežno cijepljeni AstraZenecom, imali su neki mali broj nuspojava, ali i druga cjepiva imaju nuspojave", poručio je Capak.

Uputio apel građanima

"Apeliram na naše građane da se ne diskriminira ovo cjepivo, pogovo ne Johnson&Johnson koji je logistički puno jednostavniji i koristi se samo u jednoj dozi", dodao je.

"Rizik od tromboembolijskog događaja je manji od 1:1,000.000. Dakle, kad se primite za ključeve od automobila, u većem ste riziku od smrtnog stradanja nego od doze AstraZenece. Mogu vam još puno primjera navesti kakve mi rizike veće od AstraZenece preuzimamo", kazao je Capak.

"Vožnja autom, vožnja biciklom, konzumacija putra ili pohane svinjetine i slične stvari, to je sve puno veći rizik od onoga ako se cijepite AstraZenecom. Čak i konzumacija određene vrste hrane i vode za piće, određeni kontaminanti daju veći rizik od 1:1,000.000. Trebamo uzeti u obzir ono što govore znanstvenici i ono što je EMA rekla o kvaliteti cjepiva", zaključio je Capak.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene