Krunoslav Capak
Krunoslav Capak Foto: Screenshot/YouTube

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak sudjeluje na zdravstvenom kongresu Future Z. Govorio je o visini kazni za nenošenje maski.


Capak je na kongresu Future Z rekao da su mjere uvedene prije nešto više od tjedan dana donijele to da se krivulja počela izravnavati.

"Imali smo jedan blagi uspon krivulje i mislili smo da je to vrh. Međutim prošloga tjedna brojka nam je opet počela naglo rasti, što je rezultiralo time da se išlo u dodatne mjere. Projekcije brojki nemamo, ali računamo da će se trend preokrenuti", objasnio je Capak.

"Hrvatska cijela u debelom crvenom"

Navodi da se brojke svakodnevno prate. "Dnevno pratimo situaciju i raspravljamo o tome što i kako", rekao je Capak i dodao da ih lokalni stožeri izvještavaju o stanju te da su županijama prepuštene odluke o mijenjanju mjera koje Nacionalni stožer donosi jer je nemoguće sve pratiti.

"Neke županije su tražile blaže mjere, no smatramo da mjere koje su donesene na nacionalnoj razini trebaju biti takve kakve jesu. Na lokalnim razinama mogu biti samo strože. Sve su županije u crvenom", objasnio je Capak.

"Cijela Hrvatska je debelo u crvenom, incidencija je 1800 do 1900", rekao je Capak.

Kazne 100 do 200 eura

U Hrvatskoj se kazne još uvijek bruse. Kako se doznaje, mogle bi se kretati od 300 do 500 kuna. Ali postoje u Vladi i oni koji smatraju da trebaju ići i do 1000. Capak je na znanstvenom kongresu rekao da bi trebale biti i veće.

"Tekst za izmjene zakona je spreman, osim visine kazni. Ja ne znam kolike su kazne, ali mislimo da bi trebalo biti 100 do 200 eura za nenošenje maski, recimo u javnom prijevozu ili zatvorenom prostoru", otkrio je Capak.

O najavljenom prosvjedu

Komentirao je i poziv za novi prosvjed. "Ja sam protiv represivnih mjera. Mislim da se sazrijelo vrijeme da oni koji pozivaju na neodgovornost budu kažnjeni. Mislim da će inspekcija Civilne zaštite i oni koji su odgovorni - reagirati", kazao je Capak.

Za zdravstveni sustav kaže da se nije raspao. "Ali u trenutku kad smo prešli 1500 zaraženih, onda nije realno očekivati od epidemiologa da će stići komunicirati sa svima", rekao je Capak.

"No, poduzeli smo sve kako bismo pojačali broj onih koji rade u call centrima, angažirali smo sve koji su radili s epidemiolozima, uključili su se i drugi zdravstveni djelatnici. Razmišljali smo i o studentima i sad imamo veliki broj call centara koji su aktivni", istaknuo je Capak navodeći kako iza svakog zaraženog treba nazvati još šest do deset njegovih kontakata.

Za cjepiva bitno informiranje građana

Navodi kako je bitno informiranje građana o cjepivima. "Imamo antivakserski pokret koji je jačao s objavom da je autizam uzrokovan cijepljenjem protiv morbila. Mi građane informiramo sa znanstveno potvrđenim informacijama", kazao je Capak.

"Istovremena infekcija koronom i gripom može loše završiti za one koji su imunološki kontaminirani. Ljudi su se prestrašili i pitaju može li to loše završiti i pojavio se veći interes za cijepljenje protiv gripe", naveo je Capak.

Medicinski radnici u Areni Zagreb - 2 Prvi pacijenti stigli u Arenu: "Srednje su životne dobi, imaju lakše kliničke slike koje zahtijevaju daljnje liječenje"

Splićani piju kavu \'\'to go\'\' na terasama zatvorenih kafića Terase kafića diljem zemlje opustošene: Pogledajte kako su Splićani doskočili problemu

Smatra da bi gripe ove godine, zbog nošenja maski, moglo biti puno manje. "Ali ne treba zaboraviti kako je cijepljenje najučinkovitija zaštita", zaključio je Capak.