Obavijesti Video Pretražite Navigacija
epidemija u hrvatskoj

Raste broj pacijenata na respiratorima: "Sve te silne svadbetine i druženja trebali su biti ograničeni"

Mladenci, ilustracija
Mladenci, ilustracija DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Pacijent na respiratoru Pacijent na respiratoru Foto: DNEVNIK.hr +0 Mladenci, ilustracija Galerija 1/2 >>
U posljednja 24 sata imamo 204 nova slučaja zaraze koronavirusom. Problem su i dalje svadbe i obiteljska okupljanja. Drama se danas odvijala u Otočcu, koji se pridružio gradovima sa strožim ograničenjima. Raste i broj pacijenata na respiratorima. Unatoč manjem broju zaraženih, u KBC-u Split nemaju dobre prognoze.

Najviše zaraženih i danas je u Dalmaciji. U KBC-u Split ukupno se od COVID-a liječi 77 osoba. Raste broj pacijenata na respiratoru.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NOVI PODACI STOŽERA Opet porast broja novozaraženih, dvije osobe su preminule. Županija na sjeveru zemlje u odnosu na jučer udvostručila broj novih slučajeva Slika nije dostupna Preminule dvije osobe U odnosu na prošli utorak imamo skok novozaraženih, najviše novih slučajeva je u Dalmaciji i Zagrebu

"Sedam bolesnika je na respiratoru. Iz dana u dan nažalost se povećava broj na respiratoru. Vjerojatno će takav trend i ostati. Što se tiče hospitaliziranih on je sada uravnotežen“, rekao je infektolog iz KBC-a Split, Ivo Ivić.

U Otočcu je uzbuna jer je u jednom danu devetero zaraženih, među njima su profesori i učenici. Obrada pokazuje da nisu bili na nastavi pa grad može odahnuti. Osnovna i srednja škola ipak se neće zatvoriti.

"Znamo da je izvor zaraze svadbe i obiteljska okupljanja“, kaže gradonačelnik Otočca Stjepan Kostelac, a Ličani su oprezni.

"Evo, mi se štitimo ovdje ovako, ja i kolega pilili smo drva jedan od drugog smo na distanci, ja imam kacigu, on ima maskicu“, objašnjavaju Emil i Mladen iz Otočca.

"Sve te silne svadbetine i sva ta silna druženja trebali su biti ograničeni na znatno manji broj ljudi“, smatra Gordana.

Okupljanja su problem i u Požeško-slavonskoj županiji i Zagrebu.

"Imamo čak pet osoba koje su bile na svadbi u Slavonskom brodu, jedna u Varaždinu. Tri novooboljele su su se zarazile najvjerojatnije u noćnim klubovima“, kaže Zvonimir Šostar iz Nastavnog zavoda za Javno zdravstvo Andrija Štampar.

Nacionalni stožer produljio je zabranu rada ugostiteljima poslije ponoći do 22. rujna. Dok ugostitelji traže novčanu kompenzaciju, pitali smo ljude odbijaju li veća okupljanja i izlaske.

"Nismo imali priliku da idemo, ali izbjegavamo", kaže Nada iz Zagreba.

"Ništa, ništa, uopće ne držim do toga, to je izmišljotina“, smatra Tihomir.

Misle tako i brojni koji su se u subotu okupili na Festivalu slobode. Danas ga je prvi put komentirao i premijer Plenković.

"Mi živimo u slobodnom društvu, svatko može donositi svoje zaključke, a na kraju jedna velika većina informiranih, obrazovanih, mudrijih, odgovornih ljudi će pokloniti povjerenje za onoga tko je pouzdaniji“, rekao je Andrej Plenković.

Dobra je vijest što je u rujnu broj ozdravljenih za 103 veći od broja zaraženih, no loša je vijest što raste broj hospitaliziranih. Imamo ih 303. 50 više u samo tjedan dana. Na respiratoru ih je 23.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr


 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene