Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Beroš otkrio koliko je dosad novca potrošeno na koronavirus testove, kako izgleda plan B za starije pacijente, a osvrnuo se i na skorašnju odluku o ustavnosti rada Štožera

Najaktualniju situaciju s koronavirusom za Dnevnik Nove TV komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš. S njime je u Solinu razgovarao reporter Mario Jurič.

Ministar Zdravstva Vili Beroš otkrio je je dosad na testove za koronavirus potrošeno 198 milijuna kuna. ''Ako tome dodamo i troškove liječenja pacijenata iznos je puno veći. Ali novac nije važan, važna je adekvatna briga o oboljelima'', rekao je.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Cijepljenje preko reda Psihijatar Vukušić iz COVID postelje opleo po Buriloviću i Borasu: "Od njihovih postupaka ljigavija su samo objašnjenja". Ima poruku i za Beroša Koronavirus, ilustracija - 4 U Hrvatskoj 2848 novih slučajeva Opet loše vijesti iz Dalmacije: Splitsko-dalmatinski stožer javio o 302 pozitivna slučaja. Još jedna županija zatražila oštrije mjere

Kada je riječ o cijenama testova, Beroš je kazao da HZZO plaća testove za osiguranike. Objasnio je zašto su u Dubrovačko-neretvanskoj županiji testovi skjuplji.

''Zato što je rijče o županijskim ustanovama koje nabavljaju aparturu i testove po svom promišljanju. Sve aparature i ingerencije nisu jednako skupe. Sve to utječe na cijenu. Za cijenu u županijski centrima je nadležno Upravno vijeće tih županijskih ustanova'', objasnio je. 

Kada je riječ o gubitku povjerenja naroda u rad Nacionalno stožera, Beroš kaže da i stručnjaci mijenjaju svoj stav u skladu s novim otkrićima. ''Možda ta nekonzistentnost razvoja znanstvene strategije minimalno utječe. Ono što mi nastojimo raditi je komunicirati up to date'', poručio je Beroš.

Plan B za domove umirovljenika

Ministar je otkrio da postoji i plan B za one pacijente koji dolaze iz domova za starije i nemoćne, a nemaju težu kliničku sliku. Kazao je da je uputio županijskim Stožerima civilne zaštite da na svom području moraju osigurati smještaj za takve asimptomatske bolesnike koji su pozitivni na koronavirus.

''Ako netko razvije kliničku sliku, apsolutno je da će biti primljeni u bolnicu'', kaže Beroš.
Kada je riječ o plaćama zdravstvenim djelatnicima, Beroš kaže da će se razgovarati o tome i ističe da pandemija utječe na državni budžet.

Uskoro odluka o ustavnosti rada stožera

Osvrnuo se i na činjenicu da se čeka odluka Ustavnog suda koji će ocijeniti jesu li rad Nacionalnog stožera u skladu s Ustavom Republike Hrvatske. Kaže da je legitimno propitivati ustavnost odluka Stožera, no siguran je da su one utemeljene u Ustavu.

''Osim toga, imamo i lex specialis, odnosno zakon koji definira to područje, a to je Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti koji daje određene ingerencije. Potpuno je jasno da su sve mjere bile razmjerne, stručne i skladu s mjerama u svijetu i da su polučile rezultate u borbi s pandemijom'', poručuje Beroš i zaključuje da će se zdravstveni sustav mora fokusirat i na druge bolesti.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene