Portugal, ilustracija
Portugal, ilustracija Foto: Afp

Broj novozaraženih koronavirusom u Portugalu u posljednja 24 sata skočio je za 1350, što je najveći porast od kraja veljače, pokazali su u srijedu podaci nacionalne zdravstvene agencije DGS-a.


S novim slučajevima zaraze u Portugalu, koji se suočio s teškom borbom protiv koronavirusa u siječnju i zbog čega je zdravstveni sustav bio na rubu kolapsa, ukupan broj zaraženih popeo se na 860.365.

Vezani članci Bernard Kaić Epidemiolog objasnio za Dnevnik Nove TV: Koliko je opasan delta soj, hoće li trebati i treća doza cjepiva, i zašto i dalje nosimo maske Tigar, ilustracija Tigrovi Tino i Hari preboljeli koronavirus! Upitno je kako su se zarazili u zoološkom vrtu jer nitko od osoblja nije bio pozitivan

Šest smrtnih slučajeva prijavljeno je u srijedu, pa se broj umrlih popeo na 17.055 od početka pandemije. Broj osoba kojima je potrebna hospitalizacija - i u bolničkim sobama i jedinicama intenzivne njege - također je lagano porastao.

Porast broja zaraženih dolazi manje od mjesec dana nakon što je o turizmu ovisni Portugal otvorio granice posjetiteljima iz Europske unije i Britanije, nakon što je zemlja počela olakšavati stroga pravila karantene sredinom ožujka. Većina radnji dosad se već otvorila.

Portugal je rekao u srijedu da će dopustiti i američkim posjetiteljima koji predoče negativan test na koronavirus da uđu u zemlju.

Vlada je kritizirana zbog toga što je dopustila dva masovna okupljanja nogometnih fanova prošli mjesec.

Kako vrijeme postaje toplije, tisuće ljudi uputile su se i na plaže i terase diljem zemlje koja broji više od 10 milijuna stanovnika, a u kojoj su tek 2,3 milijuna cijepljena protiv koronavirusa.