Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Poslao i pismo učenicima

Ministar Fuchs otkrio u koliko škola danas nema nastave i za koji se model najviše njih odlučilo

Ministar obrazovanja obratio se pismom učenicima koji danas, u nikad viđenim uvjetima, kreću u novu školsku godinu. Zahvalio je i ravnateljima, nenastavnom osoblju koje se brine o sigurnosti, profesorima...

Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs u povodu početka nove školske godine otvorio je novu školsku zgradu Mješovite industrijsko-obrtničke škole u Karlovcu.

Pročitajte i ovo Ministar Fuch predstavlja upute za škole počinje 7. rujna Objavljene detaljne upute za vrtiće i škole: Što u slučaju zaraze djeteta, tko će morati nositi maske, a napokon poznato i tko će ih platiti Ministar Fuchs i premijer Plenković pogledajte reakciju Fuchs govorio da početak škole ovisi o epidemiološkoj situaciji pa premijer znakovito presjekao

Tom je prilikom komentirao i nesvakidašnje okolnosti u kojima se ove godine održava nastava.

"Nema nekih značajnih promjena, okolnosti su dobre, a o tome koliko je škola izabralo koji model obavijestit ćemo javnost tijekom dana", kazao je Fuchs.

Otkrio je i kako sedam osnovnih i jedna srednja škola danas nisu počele s nastavom. 

"Uglavnom se radi o tome da je došlo do problema kod nastavnika ili nenastavnog osoblja koje je na određenim sastancima bilo u bliskom kontaktu, pa su određene mjere samoizolacije i škola nije mogla započeti s radom", kaže Fuchs te dodaje kako se najviše škola odlučilo za model A, javlja N1 televizija.

Istaknuo je i kako bi se u slučaju da Vlada odluči da svi učenici pohađaju nastavu po modelu "C" (nastava na daljinu) to značilo da nam prijeti lockdown.

Pismo učenicima

Povodom početka školske godine pismo učenicima napisao je i ministar obrazovanja Radovan Fuchs. Donosimo ga u cijelosti. 

"Drage učenice i učenici, zadovoljstvo mi je što vas mogu pozdraviti na početku ove nastavne godine te vam zaželjeti dobrodošlicu u školu. Želim vam školovanje koje će vas svaki dan obogaćivati znanjem i međusobnim razumijevanjem, školsko ozračje protkano prijateljstvom i poštovanjem te učitelje i nastavnike koji će vam, zajedno s roditeljima, svojim primjerom biti istinska potpora u učenju i u izboru ispravnoga puta.

S početkom nove nastavne godine brigu i odgovornost udružujemo i s roditeljima/skrbnicima za sigurnost i zdravlje njihove djece - naših učenika. Želimo tu uzajamnost i to zajedništvo prema našoj djeci i učenicima temeljiti na međusobnom prihvaćanju i poštovanju.

Pozdravljam ravnateljice i ravnatelje koji su lice škole i u čije organizacijske sposobnosti duboko vjerujemo. Oni su ti koji zajedno sa svojim najbližim suradnicima stvaraju uvjete za kvalitetan odgojno-obrazovni rad u školama. Nadam se da će ove godine biti na visokom zadatku i u organizacijskom smislu spremno odgovoriti svim izazovima s kojima ćemo se u ovoj nastavnoj godini susretati.

Pozdravljam učiteljice i učitelje, nastavnice i nastavnike i stručne suradnice i suradnike koji su, zajedno s ravnateljicama i ravnateljima, nositelji i promicatelji pozitivnih promjena u školama. Vi ste ti koji djeci i učenicima otvarate životne vidike, podučavate ih novim znanjima, odgajate ih da postanu cjelovite osobe te uzorni građani, dobra djeca svojih roditelja i iskreni prijatelji. Vjerujemo u vašu intrinzičnu motiviranost.

Pozdravljam i nenastavno osoblje u školama koje u ovoj nastavnoj godini ima važnu ulogu, posebice u provođenju mjera HZJZ-a i preporuka Ministarstva, u smislu stvaranja pretpostavki za siguran boravak i rad u školi.

S vama dijelimo odgovornost za sve postavljene ciljeve jer smo zajedno pokazali da uz predanost ciljevima uspjeh neće izostati.

Ministarstvo će vam i ove godine, zajedno s agencijama sustava, pružati stručnu potporu jer samo zajedničkim radom možemo stvarati uvjete za školu koja uči. Neka nas u našim zadaćama nadahnjuju pozitivne strane povratka u školu (kao što su susreti s prijateljima, igra, učenje i stjecanje novog znanja), kao i saznanje da je školsko okružje prirodno okružje ključno za razvoj i osobni integritet djece i učenika u kojem se oni osjećaju najbolje.

Obraćam se i građankama i građanima Republike Hrvatske jer je, s obzirom na epidemiološku situaciju, u očuvanju sebe i zajednice zdravima bitno ponašanje svakog od nas, i u školi i izvan škole. Budimo svjesni promjena koje vidimo u svakodnevnom životu i ne doživljavajmo ih kao prepreke, već kao izazov. Pridržavanjem uputa i mjera štitimo zdravlje djece/učenika, odgojno-obrazovnih radnika i svih zaposlenika u odgojno-obrazovnoj ustanovi, a neizravno i zdravlje svojih obitelji i građana Republike Hrvatske.

Uz sinergiju i zajedništvo, učinimo naš odgojno-obrazovni sustav zdravim, sigurnim i snažnim.

Budimo i ostanimo odgovorni! U tom ozračju svima nama želim poticajno okružje te uspješnu novu nastavnu godinu!" napisao je ministar Fuchs.

Prije njega čestitku su učenicima, roditeljima i nastavnicima objavili predsjednik Zoran Milanović i premijer Andrej Plenković.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene