Radovan Fuchs
Radovan Fuchs Foto: Tomislav Miletic/Pixsell

Radovan Fuchs uoči sjednice Vlade na kojoj se treba donijeti odluka o uvjetima izvođenja nastave u vrijeme epidemije, otkrio je da će učenici i nastavnici koji će odbiti nositi maske biti u svojevrsnom "prekršaju".


Uoči sjednice Vlade na kojoj se treba donijeti odluka o načinu izvođenja nastave u osnovnim i srednjim školama kao i na visokim učilištima te obavljanju rada u ustanovama predškolskog odgoja i obrazovanja u uvjetima epidemije COVID-19, izjavu je dao ministar obrazovanja Radovan Fuchs

Vezani članci Ministar Beroš cijepio na Velesajmu - 2 Cijepljeno 25 posto stanovništva, Beroš od ranog jutra cijepio na Velesajmu: "Čast mi je što sam mogao osobno doprinijeti" Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Capakova zamjenica pojasnila trebaju li cijepljeni nositi maske, otkrila i kada bi ponovno mogli u svatove: "Nije niti rečeno da je treći val završio"

Odgovorio je na kritike da bi se nastava na fakultetima trebala odvijati online jer je teško održati distancu u velikim grupama. 

"Ja ne znam kako bi netko išao doktoru koji bi kompletni studij medicine završio online. Mislim da to nikom nije u interesu", rekao je i dodao da ionako nitko iz Ministarstva neće hodati "okolo s metrom" te da su valjda sveučilišta odgovorna. 

Na pitanje što će biti s učenicima koji u školama odbiju nositi masku, rekao je: "Nismo propisali sankcije, nismo baš policijska država. Učenik koji odbija nositi, radi određeni prekršaj pravila koje je ravnatelj propisao. Može se zvati njegove roditelje, poslati ga doma, kao da je recimo, pošarao zid u školi".

"Učitelji koji ih odbijaju nositi, ravnatelj također ima mogućnost da im kaže da remete radnu disciplinu i ono što je on propisao da se radi. Za one koje ih iz zdravstvenih razloga ne mogu nositi postoje alternativna rješenja. Oni mogu nositi vizir, naprimjer", objasnio je ministar.

Bivša ministrica Blaženka Divjak jučer je kritizirala nove mjere za obrazovne ustanove. Fuch je odgovorio na kritike.

"Neka pročita kako Bog zapovijeda. Maloprije sam objasnio mjere oko fakulteta", rekao je.