Obavijesti Video Pretražite Navigacija
komentirao i broj umrlih

Pulmolog Srića: "Brojke novozaraženih su zbunjujuće, s time nešto ne funkcionira"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Pulmolog iz COVID bolnice Dubrava Saša Srića rekao je da bismo za koji tjedan trebali vidjeti hoće li se broj umrlih početi smanjivati. Usporedio je situaciju u Hrvatskoj s drugim europskim zemljama.

Pulmolog Saša Srića smatra da u Hrvatskoj nemamo realne brojke novozaraženih.

Pročitajte i ovo Građani Španjolske s maskama - 3 Prvi koraci Jedna europska država bori se sa sve više zaraženih, na sastanku će biti odlučeno o obaveznom nošenju maski: ''Zaštita je nužna'' Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa

"Brojke su zbunjujuće, s tim nešto ne funkcionira. Broj ljudi koji na dnevnoj bazi umiru od COVID-a prilično je velik, kreće se oko 30. Taj problem leži u nekoliko činjenica. Malo testiramo, nemamo realnu brojku zaraženih. Smatram da imamo tri do četiri puta više zaraženih od statističke brojke. Time se može objasniti smrtnost. Drugi je razlog taj što pacijenti koji su umrli, pozitivni su otprilike tri tjedna prije smrti, što znači da se komplikacije bolesti razvijaju u drugom tjednu, a pacijenti najčešće podlegnu u trećem tjednu bolesti. Vidjet ćemo za koji tjedan hoće li se broj umrlih smanjivati", rekao je Srića.

Ističe da se broju umrlih ne pribrajaju primjerice oni koji su bili pozitivni, a umrli su u domovima za starije.

"Koliko sam čuo, pacijenti koji su bolovali od težih onkoloških bolesti, dio tih pacijenata ne uvodi se kao da je umro od COVID-a, nego od primarne onkološke bolesti. Tako da je ovo brojka preminulih u bolnici", rekao je Srića.

Komentirajući situaciju u drugim europskim zemljama, smatra da je Hrvatska trebala mjere uvesti ranije.

"Ova brojka umrlih i dalje brine. Stalno se osvrćemo na brojku zaraženih, no pokazatelj smrtnosti vodilja je i smjernica za period pred nama, pogotovo jer još ne znamo imamo li u Hrvatskoj novi soj virusa", istaknuo je Srića u razgovoru za N1.

"Slovenija je enigma"

Osvrnuo se i na stanje u susjednim zemljama i rekao da misli da brojke u Srbiji i BiH nisu točne. Sloveniju je nazvao enigmom.

"Slovenija je dosta neobičan primjer jer su na vrhu po smrtnosti, a imaju strože mjere od Hrvatske. Teško je taj misterij razotkriti. Mnoge zemlje koje su se zaključale imale su povoljnije rezultate, no Slovenija iz nepoznatih razloga i dalje ima velik broj zaraženih i umrlih. Je li to vezano za druge mjere, za novi soj virusa, pokazat će vrijeme. Slovenija je zaista enigma", rekao je Srića.

Na pitanje koliko su u europskim zemljama usporedivi zdravstveni sustav i koliko su oni mogli biti faktor povezan sa stopom smrtnosti, Srića smatra da je zdravstveni sustav bitan pokazatelj zdravstvenog stanja nacije. 

"Hrvatska se još podosta traži, ali Hrvatsku spašavaju zdravstveni djelatnici koji rade u teškim uvjetima. Bilo je upitno u jednom trenu hoće li to zdravstveni sustav podnijeti. Još ne znamo što nas čeka", zaključio je Srića. 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene