Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Iako po povratku idu u samoizolaciju

Prvi Česi stigli na našu obalu čim je Hrvatska otvorila granice: "Ovdje se ugodno osjećamo i rado se vraćamo"

Prvi Česi stigli na obalu - 2
Prvi Česi stigli na obalu - 2 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Prvi Česi stigli na obalu - 2 Prvi Česi stigli na obalu - 2 Foto: DNEVNIK.hr Prvi Česi stigli na obalu - 5 Prvi Česi stigli na obalu - 5 Foto: DNEVNIK.hr Prvi Česi stigli na obalu - 4 Prvi Česi stigli na obalu - 4 Foto: DNEVNIK.hr Prvi Česi stigli na obalu - 3 Prvi Česi stigli na obalu - 3 Foto: DNEVNIK.hr +1 Prvi Česi stigli na obalu - 1 Galerija 1/6 >>
Unatoč činjenici da ih prema trenutačnim mjerama pri povratku u domovinu čeka obvezna samoizolacija od dva tjedna, prvi Česi stigli su na našu obalu.

 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Izvan kontrole Epidemija toliko eskalirala da se građanima ispričao i sam premijer: "Žao mi je što će mjere toliko utjecati na vaše živote. Ovo nisam mogao zamisliti" Slika nije dostupna Virus se rapidno širi Češka zbog velikog rasta broja zaraženih zatvara kazališta i kina, nije isključena ni karantena. U Ukrajini u jednom danu umrlo više od 100 osoba

Putne torbe bile su spremne. Čim je Hrvatska otvorila granice, ova češka obitelj uputila se na makarsku rivijeru. "Priroda je lijepa, kao i plaže. Svake godine se mjesto još malo uredi i zbog toga se tu ugodno osjećamo i rado vraćamo", kaže Ivo Heger, turist iz Češke.

Iako se i njihova zemlja postupno otvara, epidemiološka situacija i dalje nije stabilna. Jučer bilježe najveći broj novozaraženih u proteklih mjesec dana.

"Računali smo s tim da ćemo po povratku možda morati ići u izolaciju. Ali Češka od 8. lipnja ukida tu mjeru pa ćemo do tada ostati na odmoru", kaže Heger.

Prve goste iz Češke željno su iščekivali i vlasnici apartmana. "Kod njih su u početku rekli da će granice bit zatvorene dvi godine. I malo su se bojali. Ali evo sad kad su vidjeli da se polako popuštaju ove mjere, da je manji broj oboljelih i da je došao prvi gost, već je lakše. Svi čestitaju, zovu, traže rezervacije", rekla je Ana Klinac, vlasnica apartmana u Živogošću.

Posao je ovo u kojem se razvijaju i prava prijateljstva. ""Želim vam dobru sezonu i da vam ništa ne stane na put. Sada se još više i dalje čuje o vašem biseru Jadrana. Ljubim vas i volim. Jitka." Poruka je to koju je gospođa Klinac dobila od dugoodišnje gošće.

Ako zakažu Česi, ovom mjestu prijeti veliki turistički minus. "Češki turisti su na prvom mjestu. Oni ostvare skoro polovinu turističkih noćenja ostvaruju u mjestu Živogošće", rekao je Mate Brajković, direktor TZ-a u tome mjestu. 

A da bi došli, njihovi prvi gosti morali su proći pravu avanturu. "Na austrijskoj granici je morao ispunit jedan formular, da se neće nigdje zadržavati. Kroz Sloveniju isto tako. Kad je došao na hrvatsku granicu pitali su rezervaciju. Nazvali su domaćina koji je potvrdio njegovu rezervaciju i slobodno je mogao proći u Hrvatsku", ispričao je Brajković.

Martin Jedlička, vlasnik kuće za odmor na Viru, kaže: "Česi jako vole Hrvatsku i puno ljudi ima u planu doći ovo ljeto, ne samo zbog odmora, ali i zbog zdravlja. Česi znaju da su otvorene granice za putnike za Hrvatsku, ali trenutno imaju problem".

A to je - dodatan trošak. Jer dok se ne ukinu trenutačne mjere, izbor je dva tjedna samoizolacije ili negativan COVID test. "Ljut sam na češke političare jer svaki dan imaju drukčije pravilo, ali vjerujem da će sve doći u normalu", kaže Jedlička i optimistično svojim sugrađanima poručuje: "Bit će krasna sezona... Držte se!"

 

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene