Iako iz dana u dan rušimo rekorde u novozaraženima, ništa od strožih mjera. Krajem 2021. slušali smo da će one ovisiti baš o stanju u bolnicama. Kontaktirali smo četiri najveće bolnice u državi kako bismo dobili pregled situacije.


U KBC-u Zagreb situaciju su okarakterizirali kao 'pod apsolutnom kontrolom', no popunjeno je 80 posto COVID kreveta. U najvećoj hrvatskoj bolnici tako se liječi 190 osoba. Zaraženi su i liječnici i medicinske sestre, oko 300 zdravstvenih djelatnika je izvan pogona. Dobra je vijest da zasad ne očekuju da bi ubrzo morali širiti kapacitete.

Iz KBC-a Split stižu najgore vijesti. Jučer su oborili rekord u broju umrlih u jednom danu. Čak 12. I tamo su kapaciteti COVID odjela popunjeni 80 posto, a liječe 210 osoba. Na posao zbog zaraze ne dolazi oko 140 djelatnika. Polovicu čine medicinske sestre i tehničari, zbog čega je u Split stigla i ispomoć.

U Riječkom KBC-u situaciju su opisali kao stabilnu. Popunjen je svaki drugi krevet namijenjen za COVID bolesnike. Izvan pogona zbog zaraze je 25 liječnika i 49 medicinskih sestara i tehničara, a kad se tome dodaju i nezdravstveni djelatnici - na posao u najveću bolnicu u Primorju ne dolazi 150 zaposlenika.

Tvrde da su spremni i na porast broja hospitalizacija, ali zasad neće povećavati kapacitete.

Beba, ilustracija U jednom hrvatskom rodilištu pravi baby boom: ''Govorimo o jednom razredu više''

Kućni test na COVID Bolnice su preopterećene, a zahtjeva za testiranjem sve je više: Doznajte čemu zapravo služi kućni test i koje su njegove prednosti i nedostaci

U KBC-u Osijek sa 60 pacijenata koje liječe kapaciteti COVID kreveta popunjeni su oko 50 posto. Od ukupno 600 liječnika svaki dan zbog zaraze nedostaje njih pet do deset, a slična je situacija i s medicinskim sestrama i tehničarima, kojih je u toj bolnici zaposleno oko 1300.

Za razliku od kolega iz Rijeke i Zagreba, u Osijeku očekuju porast hospitalizacija i bolesnih zaposlenika i pacijenata. Spremni su širiti kapacitete, koje, tvrde, mogu udvostručiti u dan do dva bude li potrebe.

 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 


 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI
Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju