Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pridržavaju li se Hrvati mjera?

Kako se građani u četiri najveća hrvatska grada nose sa strogim mjerama protiv korone: "Moramo malo vidjeti da ima i dalje života u ovom gradu"

Aktualno Galerija Tramvaj u Osijeku Tramvaj u Osijeku Foto: DNEVNIK.hr Zagrepčani piju kavu u doba koronavirusa Zagrepčani piju kavu u doba koronavirusa Foto: DNEVNIK.hr Tržnica u Rijeci Tržnica u Rijeci Foto: DNEVNIK.hr Splitska Riva u doba koronavirusa - 2 Splitska Riva u doba koronavirusa - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Splitska Riva u doba koronavirusa - 1 Galerija 1/5 >>
Točno 51 dan prošao je od uvođenja strogih mjera protiv koronavirusa u Hrvatskoj.

Mjere su promijenile životne navike i postale svakodnevica - od kupnje na tržnici do ispijanja kave. Kako dišu građani u četiri najveća hrvatska grada? Tko se opire, a tko sve poštuje mjere?

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Brže se širi Pronašli mutiranu verziju: U Sloveniji otkriven "engleski" soj koronavirusa? Dom za starije i nemoćne osobe Zadar - 2 Preminulo 29 korisnika Žarište u Domu za starije u Zadru: "Smanjio nam se broj djelatnika, opterećenje ostalo na manjem broju radnika"

Ni zatvoreni kafići ni snijeg koji je počeo padati nisu spriječili Zagrepčane da dođu na špicu i uživaju u društvu svojih prijatelja i obitelji uz kavu pa makar onu za van. Dobrog raspoloženja čak i u ovim improviziranim uvjetima ne nedostaje.

"Moramo malo vidjetI da ima i dalje života u ovom gradu. Ne može ni jedan čovjek živjeti zatvoren u svoja četiri zida", rekla je Sanja, Zagreb.

U Splitu sunce, iako zubato. Splićani se protiv korona mjera bore upornim dolascima na splitsku Rivu. Uz kavu za van traži se mjesto na klupi, ali i na popularnom zidiću kraj mora.

"Ja sam ju preboljela tako da sam ja mirna i želim se ponašati kao da je sve normalno. A sad, poštovat ćemo mjere gdje trebamo poštovati", kaže Maja, Split.

U Rijeci se kava pije na klupicama, u hodu ili grupama ispred mjesta gdje se kava prodaje. Kafići prodaju za van nemaju, ali zato oni koji uz piće nude i uslugu hrane postali su omiljena mjesta.

"Fale kafići, daleko od toga, ali čovjek se snađe pa onda ima tu i tamo koje mjesto gdje se može nešto uzetI", govori Saša, Rijeka.

Osječke kafiće zamijenili su aparati, cijena je sedam kuna, a jedan aparat na dan može skuhati do 500 kava. Grad na Dravi špice se ne odriče, ni zbog korone, ni zbog hladnih minusa.

"Dodatne financijske pomoći od toga nema, ali pomoći će nešto, pogotovo što je neizvjesno, ne zna se do kad će ovo trajati", rekao je Ivan Krolo, ugostitelj.

Na zagrebačkom Dolcu već se mjesecima mora nositi maska, obvezna je za prodavače, ali i za kupce. Njihov broj ovdje nije ograničen, ali da se oni pridržavaju mjera paze COVID-redari.

Na splitskoj tržnici Pazaru mjere protiv korone su popustile, nema zaštitara, na ulazu postoji dezinfekcija ali ne i brojanje ljudi. Dok maske nose samo rijetki

"Nije baš da tako smiju, ali računaju neće valjda mene", govori Neven, Split.

Ulazak na riječku tržnicu moguć je na četiri ulaza odnosno izlaza. Pri ulasku bi trebalo dezinficirati ruke. Ukoliko u tom trenutku nema redara, dezinficirati možete sami, a to većina ne čini. Maske pak nosi većina kupaca i prodavača. Ograničen je broj kupaca na vanjskom i unutarnjem dijelu tržnice.

"Neću se nikad priviknuti na nošenje maski. Uđem u autobus bez maske i svi mi se čude, a ja se čudim svima. Nikad neću prihvatiti ovo novo normalno jer mi se više sviđa kako je bilo prije", kaže Goran, Rijeka.

"Malo odlazim na tržnicu, ali se držim reda. Masku nosim obavezno, ne samo na tržnici nego i kroz grad, kad idem prošetatI", rekao je Mario, Rijeka.

Pazi se i na ulazu osječke tržnice. U njezin zatvoreni dio može najviše 60 kupaca, prebrojavaju ih redari, a čim ih je 50, oglasi se voki-toki.

"Imamo jedan ulaz glavni i jedan izlaz. Na izlazu kad se zbroje deset osoba puštamo i onda možemo puštati one koji ulaze. To je procedura", kaže Ilir Bisaki, redar.

Nakon kave i tržnice mnogi se vraćaju kući upravo tramvajem ili autobusom, tu ih također čekaju obvezne maske. Zbog pandemije ZET bilježi već mjesecima osjetno manji broj putnika.

Splitski vozači pokušavaju dovesti putnike u red. U velikim autobusima može biti do 56 putnika, u onim manjim oko 30.

Ulaska u riječke autobuse bez zaštitne maske nema ili bar ne bi trebalo biti. Ograničen je i broj putnika. Kako bi putnike potakli na korištenje zaštite riječki javni prijevoz Autotrolej je podijelio više od 5 tisuća zaštitnih maski.

"Vidim da vozač ne da nekom tko nema masku ući, tako da malo kada da se desi da netko uđe da nema", rekla je Senija, Rijeka.

Ni u osječke tramvaje ili autobuse ne može se bez maske, na ulazu je obavezna dezinfekcija ruku. U svakom vozilu istaknut je maksimalan broj putnika, a on ne može biti veći od 40 posto kapaciteta.

"Putnici su poslušni, drže se mjera, svi imaju maske", govori Vesna Žeravica, vozačica.

Zubato sunce izmamilo je Riječane na omiljenu šetnicu. Razloga za veselje ima, ali ne i za opuštanje jer i dalje ima novooboljelih. Nekima to nije dovoljno upozorenje te je u zadnjih mjesec dana bilo je sto kršenja mjera samoizolacije u Županiji.

I na najdužoj promenadi u zemlji - obiteljske šetnje, prijateljska okupljanja. Osijek danas ima puno manje novooboljelih nego prije mjesec dana, ali i tri kršenja izolacije i samoizolacije. Stoga, kada ste među drugim ljudima i dalje ne zaboravite staviti masku.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene