Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Gost Dnevnika Nove TV

Stručnjak otkrio kako je moguće da smo na početku trećeg vala: "Vrhunac bi mogao biti u travnju"

Povećava se broj zaraženih u Hrvatskoj. Radi li se o trećem valu pandemije ili nečemu drugome, u Dnevniku Nove TV je objasnio gost prof. dr. sc. Bojan Polić.

Povećava se brojka novih zaraženih u Hrvatskoj. O čemu se radi, u Dnevniku Nove TV objasnio je prof. dr. sc. Bojan Polić sa Zavoda za histologiju i embriologiju.

Pročitajte i ovo Ilustracija JN.1 Dobro proučite! Ovih osam simptoma povezuje se s novom varijantom koronavirusa Ilustracija Raste broj zaraženih U tjedan dana 42 osobe umrle od COVID-a: "Nove podvarijante vrlo su zarazne"

Kako je rekao, s obzirom na porast broja oboljelih i hospitaliziranih, moguće je da smo na početku trećeg vala epidemije.

"Tome doprinosi osjetljivost populacije na virus koja iznosi između 75 i 80 posto, zatim pojava novih varijanti virusa koje se šire, opuštanje ljudi i nepridržavanje osnovnih mjera", rekao je Polić.

Ako se treći val dogodi, vrhunac bi mogao biti u travnju, navodi Polić.

"To bi bila šteta. Da smirimo taj val trebat ćemo sigurno jedan do dva mjeseca što ne bi bilo dobro za turističku sezonu", objasnio je Polić.

Zabrinjavaju novi sojevi

"Zabrinjavaju sojevi, pogotovo britanski koji je najrašireniji i koji se brzo šire, a prouzrokuju i nešto težu patologiju. Moguće je da će se brzo proširiti i prouzročiti povećanje broja oboljelih i hospitaliziranih s težim posljedicama", rekao je Polić.

Za obustavu cijepljenja AstraZenece u nekim zemljama, kao i odbijanja građana da prime cjepivo AstraZenece, kaže kako to pogoduje širenju trećeg vala.

"Dinamika cijepljenja je usporena i zbog svih problema s nabavkom cjepiva. To je zapravo jedan od najvažnijih razloga zašto smo pred valom epidemije. Drugo je i ta nesretna situacija s AstraZenecom koja još nije posve jasna", rekao je Polić.

Uskoro zaključak EMA-e

Navodi da je, prema priopćenju EMA-e i njezinog povjerenstva za ispitivanje nuspojava zaključeno da je, na osnovu pet milijuna bilo svega tridesetak tromboembolijskih slučajeva.

"I bez cijepljenja je incidencija takvih slučajeva ista ili slična pa su zaključili da nema povezanosti, direktne ili barem oni nisu zaključili da bi to moglo biti", kazao je Polić.

Navodi da se u EMA-i održava sastanak. "Razmotrit će sve slučajeve i dati svoje priopćenje pa ćemo vidjeti ima li povezanosti između tih slučajeva ili ne", zaključio je Polić.

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene